Cine a fost, de fapt, Maria de Mangop, femeia care i-a dăruit doi copii lui Ștefan cel Mare. Ce tragedie i-a schimbat viața

Maria de Mangop a fost cea de-a doua soţie a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Anul naşterii ei nu se cunoaşte, însă a murit în anul 1477, fiind îngropată în ctitoria soţului ei, Mănăstirea Putna. Numele ei complet era Maria Asanina Paleologhina, pe scurt Maria Paleologu sau Maria de Mangop, după numele turco-tătar al cetăţii Doros, care era capitala principatului bizantin al Crimeii. Maria de Mangop i-a dăruit domnitorului Moldovei doi fii: Iliaş1473 şi Bogdan.

Maria de Mangop Foto: Wikipedia
Maria de Mangop Foto: Wikipedia

Maria de Mangop, a doua soție a lui Ștefan cel Mare 

Căsătoria era în primul rând o alianță matrimonială prestigioasă, Ștefan cel Mare putându-se considera un urmaș îndreptățit la purpura imperială bizantină. Prestigiul era însă doar nominal, puterea politică a principatului de Mangop rezumându-se la un teritoriu redus în Peninsula Crimeea și la o capacitate militară neglijabilă.

Cu toate acestea, atât Ștefan cel Mare, cât și curtea sa au fost foarte mulțumiți de această căsătorie, acordându-i domniței Maria de Mangop toate onorurile cuvenite. Prințesa bizantină i-a fost alături sufletește domnului Moldovei în marile sale campanii militare purtate împotriva Imperiului Otoman la Vaslui în anul 1475 și la Valea Albă – Războieni în anul 1476.

Prințesa bizantină murise în postul Crăciunului

Ea este cea menționată în legenda privitoare la Cetatea Neamțului din culegerea O samă de cuvinte a cronicarului lon Neculce, reluată în versuri de Dimitrie Bolintineanu în poezia „Muma lui Ștefan cel Mare”, cu mențiunea corecției istorice că în campania din anul 1476 mama domnitorului nu putea fi prezentă, ea decedând în anul 1465, scrie historia.ro

La tensiunea și grijile anilor de cumpănă pentru istoria Moldovei, i s-a adăugat doamnei țării marea durere a cuceririi Mangopului de către oștile otomane, urmată de uciderea întregii sale familii în anul 1475. Sănătatea șubredă a Mariei de Mangop nu a rezistat acestor ultime încercări, astfel că prințesa bizantină s-a săvârșit din viață, în postul Crăciunului anului 1477, după doar cinci ani de căsătorie.

Mormântul se află în necropola din biserica Mânăstirii Putna

Mormântul ei se află în necropola domnească din biserica Mânăstirii Putna. Sub baldachinul de marmură, asemănător celui care acoperă mormântul lui Ștefan cel Mare, se află o lespede tombală bogat ornamentată, acoperită odinioară de o tapiserie, păstrată astăzi în muzeu.

Tapiseria, considerată o capodoperă a artei decorative medievale românești, o înfățișează pe descendenta ultimilor bazilei în costum imperial, brodat cu vulturii bicefali ai Bizanțului, având mâinile împreunate pe piept și lacrimi de sânge pe chip.

Maria de Mangop i-a dăruit soțului său doi fii gemeni: Iliaș (n. 1473 – d. 1473) și Bogdan (n. 1473 – d. 1479), morți de timpuriu, unul la scurt timp după naștere, iar celălalt, la doar doi ani după moartea mamei sale. Amândoi au fost înmormântați în biserica Mânăstirii Putna.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
asdaa jpg
image png
Dahomey amazon2 jpg
who's the real mother min jpg
image png
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
painter 3554227 1280 jpg
batalia de la vaslui jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net