Cine a fost Pelaghia Roșu, eroina pașoptistă care a pus e fugă revoluționarii maghiarii. A dat dovadă de o adevărată lecție de curaj

Cine a fost Pelaghia Roșu, eroina pașoptistă care a pus e fugă revoluționarii maghiarii. Pelaghia Roșu s-a născut în Mărișel, un sat din Munții Apuseni. Aceasta a dovedit un curaj fantastic, fiind capabilă de lucruri deosebite prentru acele vremuri.

Cine a fost Pelaghia Roșu
Cine a fost Pelaghia Roșu

Cine a fost Pelaghia Roșu

Provenea din familia unui jude, o persoană respectată în comunitate datorită cunoștințelor sale legale și capacitatea de a impune legea. Tatăl ei, un om cu carte, a avut grijă să-i ofere Pelaghiei o educație solidă, bazată pe cărțile românești, conform adevărul.ro.

Cu toate că trăia într-o epocă în care femeile aveau acces limitat la educație, Pelaghia s-a evidențiat ca fiind isteață și dedicată învățăturii. Tatăl său, recunoscând talentul și dorința fiicei sale de a învăța, a luat decizia de a o trimite pe Pelaghia la școala superioară din Budapesta. Aici, a petrecut trei ani, dobândind cunoștințe valoroase, după care s-a întors în Mărișel.

Pelaghia s-a căsătorit cu Ioan Roșu, un moț gospodar din sat, și au avut împreună un fiu pe nume Andrei. Cu toate acestea, destinul a pus-o în fața unor încercări uriașe în timpul Revoluției de la 1848. Atât soțul, cât și fiul ei, au plecat să lupte în armata lui Avram Iancu, lăsând satul lor neprotejat.

Aici începe una dintre cele mai remarcabile povești ale curajului său. Pelaghia, confruntată cu un detașament de infanterie maghiară care se îndrepta către Mărișel, a reușit să adune toate femeile din sat și le-a pus să se îmbrace în uniformele soților și băieților lor. Apoi, cu un curaj fantastic, a organizat în timp record un detașament de cavalerie alcătuit din femei deghizate și a lansat un atac îndrăzneț asupra corpului de armată maghiar.

Maghiarii, crezând că sunt atacați de cavaleria temută a moților, au fost luați prin surprindere și au dat înapoi. Îndrăznețele femei din Apuseni au ucis 30 de soldați inamici, un sergent major și un căpitan, iar restul au fost alungați în fugă. De asemenea, în jur de 100 de soldați unguri s-au înecat în râul Someșul Rece în încercarea lor de a scăpa de furia determinată a detașamentului Pelaghiei.

Curajul excepțional al Pelaghiei Roșu nu a rămas nepremiat. Guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth, a recunoscut eroismul ei și i-a acordat un premiu în bani și o decorație în anul 1850, ca o recunoaștere a curajului și a sacrificiului său pentru apărarea satului și a valorilor în care credea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Copil pregatit de scoala (Freepik com) jpg
image
image
image
image
image
image
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net