Cum a devenit Alexandru Ioan Cuza domnitor al Principatelor Române sub amenințarea cuțitelor și topoarelor

În urmă cu 165 de ani, la 24 ianuarie 1859, s-a desfășurat un moment crucial în istoria României - alegerea domnitorului pentru Principatele Unite. Însă, puțini cunosc detaliile acestei alegeri tumultuoase, în care presiunea cuțitelor și topoarelor a jucat un rol semnificativ. Alegerea finală a fost Alexandru Ioan Cuza, un personaj cu o poveste complexă și o ascensiune în lumea politică marcată de contracandidați puternice și mișcări de stradă.

Alexandru Ioan Cuza.
Alexandru Ioan Cuza.

Contextul politic și internațional

În perioada anilor 1849-1856, Principatele Române se aflau sub dominația Imperiului Otoman și Imperiului Țarist, iar perspectivele de dezvoltare erau limitate. Războiul din Crimeea, declanșat în 1856, a oferit românilor o șansă de a-și revendica independența, sprijinindu-i pe otomani împotriva rușilor, scriu cei de la Adevărul.

Contracandidații lui Cuza

În Moldova, Mihail Sturdza, un fost domnitor respectat și filorus, a fost un contracandidat puternic lui Cuza. Pe de altă parte, Mihail Kogălniceanu, colegul de pension al lui Cuza și un pașoptist notoriu, a reprezentat o alternativă serioasă. În Valahia, Alexandru Dimitrie Ghica și Gheorghe Bibescu, doi foști domnitori, au fost principalii contracandidați.

Alexandru Ioan Cuza, un candidat neconvențional

Cuza, deși provenea dintr-o familie boierească modestă, și-a câștigat notorietatea prin demisia sa de onoare în urma falsificării voturilor. Era un personaj puțin cunoscut, dar avantajat de faptul că părea ușor de manipulat. A fost membru al lojei masonice "Steaua Dunării" și avea sprijinul intelectualilor și politicienilor unioniști.

Miza și mișcările de stradă

Pentru a impulsiona nominalizarea lui Cuza, Nicolae Pisoski, un apropiat al acestuia, a folosit presiunea cuțitelor și topoarelor la adunările din Iași și București. Cuza a devenit o soluție de compromis, sprijinită de intelectualii unioniști și de oamenii înarmați care amenințau cu tulburări dacă nu era ales.

Alegerea finală a avut loc la 24 ianuarie 1859, iar Cuza a fost ales domnitor al ambelor Principate sub presiunea amenințării cuțitelor și topoarelor. Chiar dacă alegerile au fost contestate, Cuza a fost confirmat de Marile Puteri și a devenit domnitorul Unirii.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite în 1859 a fost un moment crucial, marcat de contracandidați puternici și mișcări de stradă. Presiunea cuțitelor și topoarelor a contribuit la crearea unui context politic tensionat, iar Cuza, un candidat aparent neconvențional, a devenit figura cheie în procesul de unificare a Principatelor. Această perioadă a jucat un rol esențial în evoluția României către formarea statului modern.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net