Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa

Ultima actualizare:

În 1526, Europa avea să fie zguduită de otomani,  care au spulberat armata de pe câmpia de la Mohacs, una dintre cele mai importante ale  Regatului Maghiar.

Armata otomană
Armata otomană

Bătălia de la Mohacs a reprezentat o distrugere totală. Regele Ludovic a murit în aceeași zi, iar regatul a dispărut fără urmă de pe harta lumii. Evenimentul a făcut istorie și a avut o importanță majoră în Europa. De atunci, turcii au dominat încă 150 de ani zona, iar Ungaria a fost împărțită între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman.

De asemenea, Transilvania a devenit parțial independentă, iar voievozii au început o serie de conflicte prin care își cereau dreptul de a moșteni coroana Ungariei. După victorie, în 1532 Suleiman Magnificul a asediat Viena și a urmat momentul de maximă expansiune a turcilor. Țările româna extracarpatice au fost grav afectate, căci nu mai avea cine să le țină piept otomanilor, iar odată cu moartea lui Ludovic, regatul medieval maghiar își încheia existența.

Unde a fost găsit cadavrul regelui Ludovic

Cadavrul regelui a fost căutat, iar ulterior găsit în apropierea zonei în care și-a dat ultima suflare. Deși Regatul ungar dispăruse, instituția monarhă ungară a continuat să existe, fiind revendicată de arhiduci, austrieci și voievozi. Mai târziu, principii Transilvaniei și-au cerut drepturile și dus o grea dispută, care s-a terminat abia la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Habsburgii au devenit stăpânii vestului și nordului regatului și au lansat o mulțime de cerințe asupra Ungariei. Arhiducele Ferdinand de Habsburg i-a obligat pe ungurii nobili să îi recunoască succesiunea la tron, iar centrul țării a devenit pașalâc otoman în 1541, potrivit Historia.ro. Transilvania a devenit autonomă, sub conducerea otomanilor.

Țintă pentru otomani a fost și Viena între 1529-1532, însă în 1699 aceștia pierd definitiv o mare parte e vechiului regat maghiar în favoarea Austriei. Zona a fost o adevărată sursă de conflict între otomani, austrieci și transilvăneni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate middleton printesa diana foto getty profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
adevarul ro  Investe te la bursa  i ob ine beneficiu de tip dobânda jpg
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
index webp
femeie tuns par shutterstock jpg
Calin Georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net