Cum să faci grătar ca un profesionist. Trucurile unui chef britanic premiat

Ce tip de grătar alegi? Cum condimentezi carnea? Ce rețete merită încercate? Chef Richard Turner, unul dintre cei mai apreciați bucătari britanici, explică pas cu pas cum poți face grătar ca la carte.

Cum să faci un grătar reușit.
Cum să faci un grătar reușit.

Sfaturile expertului pentru un grătar perfect

Totul pornește de la alegerea grătarului. Chef Richard Turner recomandă cu tărie varianta pe cărbuni, nu pe gaz. „Dacă nu ai miros de fum, nu ai grătar!”, punctează el într-un interviu acordat publicației The Independent. 

Carnea este, desigur, elementul central. Turner încurajează cumpărăturile de la măcelarii locali și alegerea unor tăieturi mai puțin populare, dar extrem de gustoase: brisket, pleură, bavette. „Întreabă-ți măcelarul de unde vine carnea, cât a fost maturată și cum a fost hrănit animalul. Aceste detalii fac diferența”, spune bucătarul.

Pentru burgeri reușiți, grăsimea e esențială: amestecul perfect trebuie să conțină cel puțin 20% grăsime. Un alt secret? Lasă burgerii la temperatura camerei timp de două ore înainte de a-i pune pe grătar.

Chef Turner are și un pont important legat de modul de gătire: carnea se întoarce o singură dată, indiferent dacă este vorba de burgeri, fripturi sau frigărui. „Pentru smashburgers, împinge carnea cu o spatulă într-un disc subțire și gătește-l 2-3 minute pe fiecare parte. E tot ce trebuie”, explică el.

Greșeli de evitat și idei delicioase pentru weekend

Una dintre cele mai frecvente greșeli este aglomerarea grătarului, care duce la scăderea temperaturii și la gătire inegală. Chef Turner avertizează: „Dacă e prea fierbinte ca să stai lângă el, înseamnă că nu e gata de folosit”.

Un alt element crucial este folosirea unui termometru de carne, pentru a verifica temperatura internă. În cazul preparatelor gătite lent sau marinate, este important să rotești constant carnea pe grătar, pentru a evita arderea.

Chef-ul britanic oferă și câteva rețete savuroase, perfecte pentru weekend:

  • Philly cheesesteak cu carne bavette, ceapă, ardei și provolone topit
  • Frigărui picante cu chorizo, cartofi și glazură de miere și cimbru
  • Barbacoa cu obraji de vită, gătită lent, servită în tortilla cu guacamole și salsa
  • Pui peri-peri, cu marinadă picantă
  • Jerk chicken în stil caraibean, pentru o aromă exotică

În final, Richard Turner subliniază simplitatea esențială a unui grătar reușit: „Ai nevoie de cărbuni buni, o sursă decentă de carne, sare și un pic de răbdare. Atât. Restul e doar distracție”.

Așadar, fie că vrei să impresionezi prietenii la o ieșire în grădină, fie că vrei doar să-ți perfecționezi tehnica, regulile unui grătar reușit rămân simple: calitate, atenție și puțin fum autentic.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
San Sebastian Donostia Spania Foto Shutterstock jpeg
Securitatea
test jpg
Kaitlyn McInnis instagram jpg
fructe congelate istock jpg
front 1 jpg
plante jpeg
Ed Sheeran din Bucuresti, 2024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net