Cuvintele misterioase care au dispărut din limba română! Ce semnifică „boreasă”, „duhan” sau „făgădău”

La fel ca oricare altă limbă de pe glob, româna se schimbă constant, pe măsură ce apar concepte și cuvinte noi, pe care trebuie să le denumim și discutăm. Însă, evoluția unei limbi nu înseamnă doar adăugări constante în vocabular, ci și dispariția anumitor cuvinte! Probabil că în ziua de astăzi, niciunul dintre noi nu mai știm ce înseamnă cuvinte precum „boreasă”, sau „duhan”!

Unele cuvinte au dispărut din limba noastră / foto: Shutterstock
Unele cuvinte au dispărut din limba noastră / foto: Shutterstock

Indiferent în care parte a globului ne-am afla, limbajul rămâne întotdeauna un „organism” viu, în continuă schimbare. Nicio limbă nu a apărut, de la început, în forma ei finală, iar, peste secole, nu este exclus ca româna de astăzi să pară la fel de arhaică și bizară cum ni se pare nouă cea utilizată în „Scrisoarea lui Neacșu”, din secolul XVI.

Iar aceste schimbări pe care le suferă orice limbă nu se referă doar la adăugări constante în vocabular, ci și la dispariția unor cuvinte. Iar, potrivit celor de la shtiu.ro, limba noastră a pierdut unele cuvinte extrem de cuvinte, pe care, astăzi, nimeni nu le mai poate explica. La finalul secolului XIX, Arthur Gorovei, un faimos folclorist și etnograf vorbea despre mai multe arhaisme din Valea Bistriței, care, între timp, au dispărut complet. Acestea sunt „duhan”, „boreasă”, „făgădău”, „cioareci” și „ciupag”.

Cuvintele dispărute din limba română

De exemplu, cuvântul „boreasă” ar fi însemnat mireasă, în timp ce „cioareci” nu are nicio legătură cu „șoareci”, cum poate ne-am imagina, ci însemna ițari, sau izmene. „Duhan” este un alt cuvânt cu un înțeles surprinzător. Arhaismul însemna tutun, iar originea acestui cuvânt provenea de la „a duhni” (a tutun).

„Făgădău” se referea la cârciumă, în timp ce un cuvânt precum „torocală” definea un amestec de lucruri, toate puse la grămadă. Iar cuvântul „zicalaș” însemna, cândva, cântăreț. Iar un ultim cuvânt fascinant care, astăzi, a dispărut complet din limba română era „ardău”. Se pare că acesta se referea la cei care locuiau în Ardeal, adică, la ardeleni.

În ziua de astăzi, probabil că niciunul dintre noi nu am putea explica aceste cuvinte, fără ajutorul Internetului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
statie de metrou pixabay jpg
fabrica pexels jpg
cluj napoca panorama foto shutterstock
printesa marie eleonore si parintii ei captura video (2) jpg
cimpanzeu valencia jpg
Bloc apartament fatada Bucuresti locuinta FOTO Shutterstock
bani pensie jpg
parlament1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net