De ce au dispărut sute de stele de pe cer. Explicația specialiștilor

Dispariția misterioasă a stelelor pare scenariul unui film de science-fiction, dar în realitate este un fenomen pe care astronomii l-au observat în ultimele decenii. Deși stelele sunt cunoscute pentru existența lor milenară, cercetările arată că aproximativ 100 de stele au dispărut în mod misterios din observațiile astronomice din ultimii 70 de ani. Acest fenomen a stârnit curiozitatea cercetătorilor, iar acum există câteva explicații posibile pentru aceste dispariții.

Stele. Foto: Pexels.
Stele. Foto: Pexels.

Cum a început totul

Primele semnale despre disparițiile stelelor au apărut în 2019, când echipa proiectului VASCO (Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations) a realizat o comparație între imagini din 1949, capturate de Observatorul Naval al SUA, și imagini mai recente din sondajul Pan-STARRS (realizate între 2010 și 2014). Această analiză a relevat că unele surse de lumină, identificate inițial ca stele, nu mai erau vizibile în imaginile recente.

La început, cercetătorii au identificat aproximativ 150.000 de surse de lumină care păreau să fi dispărut. După o serie de verificări și analize riguroase, numărul a fost redus la 23.667, iar echipa a ajuns, în final, la un număr de aproximativ 100 de stele care s-au „evaporat” efectiv din cerul nopții.

Posibile explicații pentru dispariție

În mod obișnuit, stelele pot trece prin diverse faze de evoluție care le pot face să își schimbe strălucirea, să explodeze sau să se estompeze treptat. Cu toate acestea, cazurile acestor stele care au dispărut sunt diferite, deoarece ele au „părăsit scena” mult mai repede decât ar fi fost de așteptat.

Una dintre explicațiile propuse este legată de fenomenul lentilelor gravitaționale, în care obiectele extrem de masive distorsionează spațiul-timp și, implicit, imaginea unei stele îndepărtate. În acest caz, steaua nu a dispărut, ci imaginea sa a fost distorsionată sau chiar ștearsă temporar de efectul gravitației. Alte fenomene temporare, precum exploziile de raze gamma sau asteroizii în mișcare, ar putea, de asemenea, să joace un rol în dispariția aparentă a acestor stele.

Se prăbușesc direct într-o gaură neagră

Una dintre cele mai fascinante teorii este că anumite stele nu trec prin explozia tipică de supernovă la sfârșitul vieții lor, ci se prăbușesc direct într-o gaură neagră. Această ipoteză, deși rar întâlnită, ar putea explica de ce o stea dispare brusc, fără a lăsa în urmă vreo urmă de explozie sau strălucire finală.

Un studiu recent care a analizat sistemul stelar binar VFTS 243, situat la marginea Căii Lactee, oferă dovezi în sprijinul acestei ipoteze. VFTS 243 conține o stea de tip O și o gaură neagră care orbitează în jurul celeilalte. Echipa de cercetători a găsit dovezi că gaura neagră s-a format printr-un colaps complet, fără explozie de supernovă, un fenomen rar și extrem de interesant din punct de vedere astronomic.

Dacă cineva ar observa o stea care trece printr-un colaps total, ar părea că aceasta se stinge brusc și dispare de pe cer”, a explicat Alejandro Vigna-Gómez, coautor al studiului. „Astronomii au observat astfel de dispariții recente, iar analiza noastră aduce mai multe indicii către o explicație plauzibilă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net