S-a aflat după sute de ani! Unde se află, de fapt, capul unei stele de mare

Te-ai întrebat vreodată unde este capul unei stele de mare? Ei bine, misterul care „data de la începuturile zoologiei” a fost deslușit. După ce au cartografiat genele stelelor de mare, cercetătorii au aflat că acestea nu au un singur cap, ci mai multe.

Steaua de mare nu are un cap, ci mai multe / Foto: Pixabay
Steaua de mare nu are un cap, ci mai multe / Foto: Pixabay

Un mister care „data de la începuturile zoologiei”, după spusele cercetătorului post-doctoral la Stanford School of Humanities and Sciences, autorul principal al studiului publicat în revista Nature, Laurent Formy, a fost, în sfârșit, deslușit. A durat atât de mult pentru a fi rezolvat deoarece stelele de mare sunt foarte diferite de orice altă specie. Multe specii - precum insectele, reptilele, păsările și mamiferele - inclusiv oamenii - au ceea ce se numește simetrie bilaterală, ceea ce înseamnă că sunt simetrice de-a lungul unei linii mediane, iar asta i-a ajutat pe oamenii de știință să le identifice locația capului, a trunchiului, a membrelor etc.

Însă, stelele de mare nu au simetrie bilaterală, ci simetrie radială. Când privești acest animal, „nu există nimic care să semene cu capul. Pur și simplu nu ai idee”, a spus Laurent Formery, potrivit Business Insider.

„Nimeni nu și-a imaginat așa ceva”

Din punct de vedere genetic, în ciuda aparențelor, stelele de mare au totuși mai multe în comun cu oamenii. Animalele au un cod genetic care activează diferite regiuni pe măsură ce ne dezvoltăm, iar cercetătorii au studiat acele asemănări genetice. Dar nu ar fi putut face asta fără ajutorul tehnologiei moderne.

„Mult timp, am avut doar acces la anatomie și morfologie. Și nu sunt de mare ajutor când te uiți la o stea de mare. Acum putem să ignorăm morfologia și să ne concentrăm doar pe aspectele moleculare”, a mai explicat Formery.

Astfel, au analizat diferitele gene din membrele individuale ale stelelor de mare și au găsit în mare parte gene asemănătoare capului, diferite față de genele majoritatea animalelor (gene care să semene cu un cap și altele care să semene cu un trunchi).

Întregul plan al stelelor de mare „este aproximativ echivalent cu capul în alte grupuri de animale”, a explicat co-autorul studiului, Jeff Thompson, lector la Universitatea din Southampton. „Nimeni nu și-a imaginat așa ceva înainte de a avea acces la aceste date”, a mai spus Formery.

Așadar, steaua de mare are de fapt mai multe capete, unul în centrul corpului și câte unul în fiecare membru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Prințul William, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
papa francisc jpg
laza 1 jpg
biserica neagra obiective turistice orasul brasov 6 2048x1536 jpg
image png
Calatori evacuati metrou tineretului jpg
anaf site jpeg
gandaci de bucatarie freepik jpg
turisti romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net