De ce nu trebuie să tai ceapa niciodată cu un cuțit tocit. Ce se întâmplă dacă faci așa ceva

Te-ai întrebat vreodată de ce tăierea cepei îți provoacă arsuri, usturimi și lăcrimarea ochilor? Este posibil să fi încercat chiar mai multe metode pentru a evita acest lucru. De exemplu, împingându-ți limba până la cerul gurii sau mestecând gumă, poate chiar, pornind un orificiu de ventilație sau aprinzând o lumânare. Toate acestea pot ajuta la reducerea lacrimilor, dar niciuna dintre aceste variante nu este cu adevărat eficientă.

Ochii noștri ard atunci când tocăm ceapă din cauza unei substanțe chimice. Foto: Click.
Ochii noștri ard atunci când tocăm ceapă din cauza unei substanțe chimice. Foto: Click.

De ce ne ustură ochii atunci când tocăm ceapa

Ochii noștri ard atunci când tocăm ceapă din cauza unei substanțe chimice numite „suberin”. Această substanță chimică este compusă din acizi grași și compuși aromatici care se află în plantele de țesut de plută. Suberin lucrează pentru a repara rupturile din plantă, precum și pentru a proteja suprafețele plantelor de pierderea apei și atacurile microbiene. Când tăiați ceapa, eliberați această substanță chimică și alte enzime. Reacția care are loc creează un acid sulfuric; atunci când vaporii intră în contact cu umezeala din ochi, veți simți o senzație de arsură, usturime.

Este important să păstrați rădăcina cât mai intactă posibil atunci când tăiați ceapa, deoarece aici există o concentrație mare de suberina. Asigurați-vă că, curățați și tăiați ceapa din floare sau din vârf. În plus, utilizați un cuțit ascuțit, deoarece vaporii sunt eliberați de stresul cepei care este tăiată și ruptă. Folosind un cuțit ascuțit, vei reduce timpul petrecut tăind ceapa.

Ce putem face ca să ne usture cât mai puțin ochii atunci când tăiem ceapa

Iată cele mai eficiente moduri de a evita usturimea/arderile ochilor în timp ce tăiați ceapa:

1. Congelați ceapa. Asigurați-vă că nu lăsați ceapa în congelator prea mult sau va fi dificil de tăiat.

2. Un alt truc pentru oprirea înțepăturii este să curățați ceapa și să o înmuiați într-un vas timp de 10-15 minute pentru a trage chimicalele în apă. Dezavantajul acestei metode este că ceapa are un gust mai blând.

3. Dacă nu doriți să așteptați 15 minute pentru ca ceapa să se înmoaie, puteți tăia ceapa sub jet de apă. Cu toate acestea, această metodă poate fi puțin mai periculoasă și nu este deloc ușoară.

4. A patra metodă este folosirea ochelarilor de protecție în timp ce tăiați ceapa. Acest lucru funcționează cel mai bine atunci când tăiați ceapa, deoarece vaporii nu ajung niciodată în ochi, scriu cei de la Atlanticeyeinstitute.com.

De ce trebuie să folosești un cuțit ascuțit

Indiferent de metoda pe care o folosiți, nu uitați să folosiți un cuțit ascuțit și să curățați și să o tăiați din partea de sus a cepei. Se spune că atunci când tai ceapa, o toci sau o cureți cu un cuțit tocit, te ustură ochii mai rău decât te ustură dacă o pregătești cu un cuțit ascuțit. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net