De ce spunem „PECO” la benzinării. Ce semnificație are acest nume, de fapt
Cândva, acest nume stătea alături de cele mai importante mărci din țara noastră, precum Dacia, Gerovital, ori Farmec. Chiar și astăzi, la atât de mulți ani după Revoluție, mulți români încă se mai referă la benzinării drept „peco”. Însă, tot mai puțini oameni cunosc semnificația acestui cuvânt.
Poate că ni s-a întâmplat și nouă să auzim pe cineva referindu-se la benzinării drept „peco”, însă, dacă nu am apucat anii de dinainte de Revoluția din 1989, probabil că nu știm, precis, ce semnifică acest cuvânt.
El nu este deloc un banal arhaism, ci, de fapt, este un acronim! PECO înseamnă, pe lung, Produse Etilate cu Cifra Octanică, iar denumirea a fost utilizată de către societatea de stat ce s-a ocupat cu distribușia carburanților, încă din anul 1954 și până în 1990. Acest brand era unul important în România acelor vremuri, fiind pe picior de egalitate cu Dacia, sau Carpați.
Mulți români au uitat semnificația acestui cuvânt
Se estimează că, de-a lungul țării noastre, ar fi existat undeva în jur de 600 de benzinării PECO, înainte de Revoluție. Însă, această denumire a dispărut după 1989, când PECO s-a transformat în Petrom.
Vreme de decenii la rând, autoritățile statului au investit mulți bani în brand-ul PECO, iar benzinăriile din România erau atent îngrijite. Șoferii erau întâmpinați de un spațiu curat, reclame mari și colorate, dar și cât mai multă lumină.
Existau mai bine de 600 de benzinării PECO în țara noastră
Chiar și în ziarele vremii se făcea reclamă la PECO, însă anii 1980 au adus un declin brusc pentru companie, după ce a fost raționalizat carburantul. Deoarece Ceaușescu a început să taie cât mai multe costuri pentru a plăti datoria țării, mașinile nu puteau călători decât alternativ, în funcție de numărul de înmatriculare (adică, dacă aveau un număr cu soț, sau fără soț). De asemenea, fiecare șofer avea o cotă lunară de numai 20 de litri.
În urma unui decret din anul 1979, s-a decis și ca mașinile pe benzină care consumau prea mult să fie scoase din circulație. Astfel, declinul companiei a început chiar dinainte de Revoluție, iar astăzi, nu mulți români mai știu precis de la ce vine termenul de PECO.