Fenomenele meteo extreme din acest an au cauzat milioane de victime în toată lumea. Ce ar putea urma în viitorul apropiat

Ultima actualizare:

Anul 2023 va rămâne în anale ca unul dintre cei mai afectați ani din punct de vedere al fenomenelor meteo extreme. Canicula fără precedent, incendiile devastatoare și inundațiile ucigătoare au creat un peisaj apocaliptic în multe părți ale lumii. Climatologii trag un semnal de alarmă, atribuind aceste evenimente încălzirii globale și avertizând că, dacă nu se iau măsuri, numărul deceselor și pierderile economice vor continua să crească.

Anul acesta au avut loc foarte multe fenomene extreme. Foto: Click.
Anul acesta au avut loc foarte multe fenomene extreme. Foto: Click.

Fenomene meteo extrem de distructive

Un bilanț parțial cutremurător a fost înregistrat după ce taifunul Koinu a lovit Taiwanul, cu rafale de vânt de peste 340 de kilometri pe oră și 190 de oameni răniți. În aceeași perioadă, un incendiu de vegetație a izbucnit în Tenerife, forțând evacuarea a 3.200 de oameni. Aceste evenimente sunt doar două din multitudinea de fenomene extreme care au lovit planeta în acest an.

Recorduri de temperatură

Franța a înregistrat 320 de noi recorduri de temperatură într-o singură săptămână, iar Spania a stabilit un record istoric pentru luna octombrie. Aceste date au venit după ce septembrie a fost considerată cea mai călduroasă lună din istoria înregistrărilor meteorologice.

Frecvența și intensitatea evenimentelor în creștere

Climatologii, printre care și Gavin Schmidt de la NASA, avertizează că evenimentele care înainte aveau loc o dată la o sută de ani, acum apar mult mai des, uneori la fiecare 50 de ani, 30 de ani sau chiar la fiecare 10 ani. Și aceasta nu este decât începutul; în viitor, aceste evenimente extreme s-ar putea produce anual sau chiar mai des. Frecvența și intensitatea acestor fenomene sunt în creștere constantă.

Victime în masă și pierderi economice considerabile

Anul acesta, fenomenele meteo extreme au dus la peste 60.000 de decese în Uniunea Europeană, iar aceste cifre ar putea depăși cele înregistrate anul trecut, când au fost 61.000. În timp ce țările dezvoltate au resimțit și ele aceste pierderi, majoritatea victimelor provin din țările mai puțin dezvoltate, arată Organizația Meteorologică Mondială. Între 1970 și 2021, schimbările climatice au provocat pierderi economice de aproximativ 4,3 trilioane de dolari la nivel global.

Apeluri la acțiune

Pe lângă eforturile societății civile, lideri importanți ai lumii încep să conștientizeze amenințarea. Papa Francisc a atras atenția asupra faptului că schimbările climatice provocate de om pot deveni incontrolabile și pot duce la colapsul lumii așa cum o cunoaștem. Este imperativ ca omenirea să acționeze acum pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și pentru a proteja viitorul planetei noastre. Altfel, consecințele asupra vieții pe Terra vor fi din ce în ce mai grave și mai dificil de gestionat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net