Fenomene meteo extreme în următoarele zile. Cum va fi vremea în ultimul weekend de iarnă, 25-26 februarie 2023

Ultima actualizare:

Vremea pe 25 și 26 februarie, adică în ultimul weekend de iarnă va fi rece în majoritatea României cu fenomene meteo extreme, avertizări de ninsori, viscol și inundații. Excepție vor face zonele din Muntenia inclusiv Capitala unde vor fi temperaturi mai mari decât normalul acestei perioade și vine primăvara. Cei care merg la munte în acest sfârșit de săptămână trebuie să se aștepte la frig și viscol.  

Sfârșitul iernii 2022-2023 aduce o întoarcere în forță a precipitațiilor
Vremea pe 25 și 26 februarie va fi rece cu precipitații multe. Foto: captură observatornews.ro

Meteorologii anunță că vremea pe 25 și 26 februarie este de haine groase în mare parte din România. Specialiștii ANM au transmis vineri o informare meteorologică de cod galben de ploi, ninsori și viscol începând din seara de vineri 24 februarie și până luni dimineață. Cel mai rău va fi pe 25 și 26 februarie la munte, unde va fi iarnă autentică.  

Ploi în cea mai mare parte a României 

Potrivit specialiștilor de la ANM, în intervalul 24 februarie, ora 20 – 27 februarie, ora 12, se vor semnala precipitații însemnate cantitativ, ninsori și intensificări ale vântului. Acestea vor începe în veste și vor cuprinde treptat aproape toată România. 

În timp ce în cea mai mare parte a țării va ploua, la altitudini de peste 1500 m va fi lapoviță și ninsori. În noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) precipitațiile se vor transforma treptat în ninsori în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă. 

Cod galben de ninsori, viscol și ploi 

În acest weekend, se vor acumula peste 60...80 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali. Vântul va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70...80 km/h și va fi viscol; tot atunci vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50...60 km/h. 

Pentru noaptea de vineri spre sâmbătă și prima parte a zilei de sâmbătă, meteorologii au emis un cod galben de ninsori, viscol și ploi însemnate cantitativ. În Crișana și local în Banat, Maramureș și nordul Transilvaniei, precum și la altitudini sub 1500 m în zona Carpaților Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ploua. 

Se vor acumula cantități de apă de 25...40 l/mp, iar izolat vor depăși 50...60 l/mp. La altitudini mai mari de 1700 m va ninge, vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 90...100 km/h și va fi viscol. 

Vremea în București pe 25 și 26 februarie 

În București, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, astfel că temperaturile maxime se vor situa între 15 și 19 grade, iar cele minime între 2 și 7 grade. Temperaturile vor fi cu 8...10 grade mai ridicate decât media climatologică. 

Cerul va avea înnorări temporare, iar probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată din a doua parte a zilei de duminică. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu ușoare intensificări (rafale în jur de 40...45 km/h). 

Avertizare de inundații în 28 de județe 

Hidrologii anunţă că vremea capricioasă din 25 și 26 februarie va duce la depăşiri ale cotelor de apărare pe râuri din mai multe judeţe, fiind emise avertizări Cod portocaliu pentru judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Arad, Caraş-Severin, Gorj, Dolj şi Mehedinţi. Totodată, râuri din alte 19 judeţe vor fi sub avertizare Cod galben. 

Codul portocaliu va intra în vigoare sâmbătă, la ora 16:00, cu valabilitate până duminică, la ora 18:00. Astfel, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, propagării şi cedării apei din stratul de zăpadă, vor fi vizate anumite sectoare de râuri din judeţele: Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.  

Tot un Cod portocaliu va fi valabil de sâmbătă, de la ora 16.00, până luni, la ora 12:00, pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad, Caraş-Severin, Gorj, Dolj şi Mehedinţi. 

Vremea în perioada 27 februarie-27 martie 

Meteorologii de la ANM anunță potrivit stirileprotv.ro, că luna martie va fi uan ploioasă, cu multe precipitații dar normală din punct de vedere al temperaturilor. Astfel, în perioada 27 februarie - 6 martie 2023, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar şi uşor mai coborâte în extremitatea de nord-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. 

Meteorologii de la ANM anunță că în perioada 27 februarie - 6 martie 2023, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar şi uşor mai coborâte în extremitatea de nord-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. 

Precipitațiile din weekendul 25-26 februarie 2023 vor continua și în săptămâna care urmează. Astfel, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, dar şi deficitar în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. 

Vremea în perioada 7-13 martie 

Pentru perioada 7-13 martie 2023, meteorologii anunță că temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la munte Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile de deal și de munte iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. 

Vremea în perioada 14-20 martie 

În săptămâna 13 - 20 martie 2023, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. 

Vremea în perioada 20-27 martie 

Meteorologii anunță că în săptămâna 20-27 martie 2023, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile estice. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net