La ce să fiţi atenţi când faceţi cumpărături pentru masa de Paşte
Aveţi mare grijă de unde faceţi cumpărăturile pentru masa de Paşte! Cel mai bine este să mergeţi în magazinele autorizate. Dar şi în acestea trebuie să fiţi vigilenţi şi să luaţi numai dacă produsele sunt în termen de garanţie şi au fost depozitate corespunzător. Click! vă prezintă câteva sfaturi utile de la veterinari.
Începe nebunia cumpărăturilor pentru Paşte. Va fi aglomeraţie în magazine, pieţe şi târguri. În goană, s-ar putea să omitem să ne mai uităm la etichetele produselor, la vânzători şi modul de prezentare. Ca să nu aveţi surprize neplăcute, cumpăraţi numai din spaţii sau magazine autorizate sanitar-veterinar. Asta înseamnă că atât carnea, cât şi alte produse tradiţionale, au fost verificate şi nu vă pun sănătatea în pericol. Iată ce trebuie să ştiţi:
Carnea de miel sau ied
Se pot vinde doar dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Carnea trebuie să aibă ştampilă, de formă ovală, de dimensiunile de 6,5/ 4,5 cm, pe care să scrie cu majuscule ”ROMÂNIA” sau codul ţării de unde provine, codul veterinarului care a autorizat produsul. Ca să nu cumpăraţi un alt animal e bine să ştiţi că mieii au dinţi doar pe maxilarul inferior. Este de preferat ca mielul sacrificat să aibă urechile ataşate de cap.
Ouăle
Trebuie să provină din ferme autorizate şi controlate sanitar-veterinar, să fie transportate cu maşini speciale, apoi depozitate şi comercializate cu respectarea normelor de igienă şi temperatură.
Laptele şi produsele din lapte
Vânzarea se poate face doar dacă produsele sunt înregistrate. Producătorii care vând direct lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate ale animalelor. Brânzeturile pot fi expuse la vânzare în spaţiile special amenajate în pieţe şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică). Brânzeturile trebuie protejate împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare, în recipiente din material plastic, sau pungi din plastic incolore. Produsul cumpărat trebuie ambalat în pungi din plastic alimentare ori în hârtie cerată. Laptele şi produsele din lapte trebuie să fie însoţite de informaţii scrise: denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii.
Produse de panificaţie
Cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie, legumele de sezon trebuie cumpărate din spaţii amenajate şi autorizate.
Vopsea de ouă
Cumpăraţi numai din locuri autorizate şi verificaţi termenul de valabilitate. La vopsirea ouălor nu folosiţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile, care pot fi toxice.
Produse de patiserie
Spaţiile de comercializare trebuie să fie curate şi bine întreţinute. Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei.
Vin
Nu vă lăsaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului. Verificaţi etanşeitatea recipientelor. Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.