Locul din România unde se petrec cele mai multe fenomene inexplicabile. De ce nu funcționează busolele celor care vin aici
Munții Metaliferi se numără printre cele mai importante locuri din țara noastră, nu doar pentru frumusețea naturală a zonei, ci și pentru resursele naturale incredibile ce așteaptă în adâncuri. Situația tocmai între Valea Crișului Alb și Valea Mureșului, acest loc uimitor mai este faimos pentru un lucru: nenumăratele fenomene inexpicabile detectate de către oamenii de știință! Află mai multe detalii despre acest loc misterios alături de Click!
Aflați tocmai în nordul județului Hunedoara, mai precis între Valea Crișului Alb și Valea Mureșului, Munții Metaliferi sunt printre cele mai importante locuri din țara noastră. Pe lângă frumusețea uimitoare a aceste zone, în adâncurile munților se află cantități uriașe de resurse naturale, unele dintre acestea fiind exploatate încă din apoca antică, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro. Însă, puțini români știu că aceste locuri sunt un adevărat „centru” al fenomenelor inexplicabile, în țara noastră!
De exemplu, încă din anii 1950, cercetătorii au observat diverse anomalii magnetice în zona acestor munți. Inginerul Dragomir Romanescu, spunea în 1957 că fiind în fruntea unei echipe „de prospecțiuni magnetometrice a Comitetului Geologic am descoperit o anomalie de magnetizare inversă.” Conform acestuia, amplitutdinea anomaliei detectate atingea valoarea de 2000 gamma.
Locurile pline de mister din România
Un alt asemenea loc plin de diferite anomalii este Măgura Uroiului, un deal din rocă vulcanică. Încă din antichitate, dacii extrăgeau andezit in acest loc, acesta fiind folosit chiar la construcții în Sarmizegetusa Regia. Și aici au fost detectate anomalii de magnetizare inversă.
Muntele Setraș, cel mai înalt din această zonă, este învăluit în mister. Acest vulcan stins ajunge la o înălțime de 1.080 de metri, însă elementul cel mai interesant? Busola nu funcționează în această zonă! „
Toate dacitele (roci vulcanice cu conținut ridicat de bioxid de siliciu) acestui masiv sunt puternic magnetizate, provocând deviația acului busolei”, spunea Dragomir Romanescu. Având în vedere că busolele nu merg în această zonă, probabil ar fi de preferat să nu vă rătăciți prin acești munți.