Mormântul Iuliei Hașdeu ascunde un mister. Cum a ajuns, din nou, pe soclul monumentului globul care s-a prăbușit

Unul dintre cele mai misterioase cavouri, din Cimitirul Bellu, din București, este cel al Iuliei Hașdeu. Locul de veci a fost proiectat după indicațiile obținute în urma ședințelor de spiritism. În urma cutremurului din 1977, globul pământesc de pe soclul monumentului a căzut, scrie adevărul.ro. Mulți spuneau că globul a ajuns apoi, din nou, pe soclu, printr-o minune. Iată, însă despre ce a fost vorba. 

Cavoul Iuliei Hașdeu Foto: arhivă personală
Cavoul Iuliei Hașdeu Foto: arhivă personală

Locul de veci al Iuliei Hașdeu a fost proiectat după indicațiile obținute în urma ședințelor de spiritism. Se spune că zgomotul pașilor vizitatorului se aud direct în sicriul Iuliei Hașdeu. Copil genial, Iulia Hașdeu a murit la vârsta de 18 ani de tuberculoză, lăsându-și tatăl împietrit de durere. Părintele său, Bogdan Petriceicu Hașdeu, a încercat să ia legătura cu fiica sa dincolo de moarte, iar cu acest scop a organizat ședințe de spiritism.

Cristian Anița, director Arhivele statului, dezvăluie că s-au păstrat obiecte importante ale familiei Hașdeu, precum caietele de notițe ale Iuliei, scrisorile trimise în perioada în care fata se afla la Paris, dar și însemnările tatălui, din perioada în care a încercat să ia legătura cu fiica sa, după ce aceasta a murit.

Mormântul Iuliei Hașdeu, închis la lanțuri 

„Este cel mai vandalizat monument din Cimitirul Bellu. Este singurul monument care nu a fost vandalizat cu scopul de câștig. Unii au crezut că acest mormânt ar putea fi impregnat cu puteri paranormale, ceea ce este un nonsens. Cripta nu a fost niciodată deschisă pentru public, însă în trecut, Bogdan Petriceicu Hașdeu petrecea multe ceasuri în interior.

Din păcate, vandalizările succesive au făcut să dispară capul Iuliei Hașdeu. Trupul era păstrat într-o casetă din cristal, astfel încât să poată fi văzut de tatăl său. Nici până astăzi nu se știe ce s-a întâmplat cu capul Iuliei", a povestit Damian Anfile, inspector în cadrul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) București.

Globul de pe soclul monumentului s-a prăbușit, în 1977 

În urma cutremurului din 1977, globul pământesc de pe soclul monumentului Iuliei Hașdeu, cu un diametru de 70 de centimetri, s-a prăbușit. Apoi a apărut un mit: acela că globul foarte greu, care s-a rostogolit pe alei, a apărut, ca prin minune, la locul lui. 

Mitul a fost, însă demontat: „Vrem să demontam un mit care s-a răspândit cu o rapiditate incredibilă și care este total neadevărat - faptul ca globul de la mormântul Iuliei Hașdeu, după ce a căzut la cutremur, s-ar fi urcat singur ca prin minune înapoi, după ce s-ar fi rostogolit pe aleile de pe lângă. În 1997, la 20 de ani de la eveniment, viceprimarul Alexandru Maliu a avut inițiativa de a reamplasa globul la locul său inițial. Pentru aceasta, a fost nevoie de ajutorul administrației cimitirelor și al directorului de la Energoutilaj, a fost un mesaj postat pe o pagină de Facebook. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net