O nouă problemă pune specialiștii în alertă! Un fruct extrem de popular poate dispărea din magazine

O nouă problemă pare să bată la ușa omenirii, iar de data aceasta este vorba despre dispariția unuia dintre cele mai populare fructe de pe glob! Se pare că o anumită specie de banane este în pericol de a dispărea, iar totul se cauzează unei ciuperci devastatoare, care a început să facă ravagii de-a lungul mai multor continente.

Ciuperca amenință bananele / foto: Unilad
Ciuperca amenință bananele / foto: Unilad

De la schimbări climatice tot mai greu de trecut cu vederea, suprapopulare, cât și nenumărate probleme sociale și economice, situația de-a lungul globului nu pare să fie una tocmai roz.

Iar, potrivit informațiilor oferite de către cei de la unilad.com, o nouă problemă pare să bată la ușa omenirii! De data aceasta este vorba despre dispariția unuia dintre cele mai populare fructe de pe glob: bananele! Se pare că o anumită specie de banane este în pericol de a dispărea, iar totul se cauzează unei ciuperci devastatoare, care a început să facă ravagii de-a lungul mai multor continente.

Mai precis, soiul de banane cunoscut după denumirea de Cavendish riscă să devină o chestiune a trecutului. Statisticile ne arată că, în fiecare an, de-a lungul globului sunt consumate undeva în jur de 100 de miliarde de banane, iar cele mai multe sunt din soiul Cavendish; mai precis, 47% dintre acestea.

Bananele Cavendish pot dispărea

47% din bananele consumate sunt Cavendish / foto: Shutterstock
47% din bananele consumate sunt Cavendish / foto: Shutterstock

Ei bine, se pare că o boală provocată de un tip de ciupercă poate provoca extincția acestor banane. Ciuperca, care cauzează „boala Panama”, s-a extins masiv, de-a lungul Asiei, a Africi, a Orientului Mijociu, dar și în zone din America Centrală și Australia. Boala a fost descrisă drept „devastatoare” pentru banane, deoarece le afectează sistemul vascular și reduce cantitatea de apă pe care o pot extrage.

Iar amenințarea provocată de această ciupercă este extrem de serioasă! La începutul secolului precedent, soiul de banane cel mai popular din lume era Gros Michel, însă această ciupercă l-a eradicat complet, în anii 1950.

Specialiștii se tem că nu pot exista soluții rapide pentru a salva bananele, iar singura metodă prin care poate fi asigurată cantitatea necesară anual este dacă încep să fie crescute mult mai multe soiuri, pentru ca diversitatea genetică să le ofere o apărare mai bună în fața bolii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net