O stațiune de pe litoral îi poartă numele, însă puțini își dau seama cine e bărbatul cu barbă din această fotografie

A fost un politician vizionar și un strălucit ministru de finanțe al României. Un mare om de afaceri, el a pus bazele economice ale României moderne. De asemenea, o stațiune de la malul mării îi poartă numele. Cine a fost Emil Costinescu?

De unde vine numele staţiunii Costineşti / foto: colaj Click/Facebook
De unde vine numele staţiunii Costineşti / foto: colaj Click/Facebook

Născut la 12 martie 1844 și decedat la 11 iunie 1921, renumitul economist român Emil Costinescu, fiul lui Alexandru Costinescu (arhitect și inginer român, profesor la Academia Mihăileană din Iași și la Școala de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură din București), a fost ministru de Finanțe al României în mai multe rânduri, între 1902 și 1904, între 1907 și 1910 și între 1914 și 1916.

El a jucat un rol important în înființarea Băncii Naționale a României și a promovat activ dezvoltarea industrială a țării. A fost, de asemenea, un filantrop remarcabil și s-a implicat activ în diverse proiecte sociale și culturale. A sprijinit financiar construcția de școli, spitale și alte facilități publice, care au contribuit la îmbunătățirea vieții multor români. În plus, Costinescu era pasionat de cultură și a sprijinit artiștii români în diverse moduri. 

Emil Costinescu și stațiunea Costinești

Emil Costinescu / foto: Facebook/Istorie în culori
Emil Costinescu / foto: Facebook/Istorie în culori

Emil Costinescu a achiziționat o moșie la Marea Neagră, iar spre sfârșitul veacului a colonizat-o cu etnici germani. După cum probabil v-ați dat seama, colonia respectivă a devenit mai târziu renumita stațiune Costinești, extrem de apreciată mai ales de tineri, în primii ani după 1989.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, politicianul era şi cel mai important industriaş din Sinaia. Punând în practică principiile pe care le promova şi în Parlament sau în Guvern, privind necesitatea cât mai multor fabrici în ţară, înfiinţează pe Valea Prahovei o fabrică de cuie (1891), una de cherestea (1879) şi una de var hidraulic (1886).

Emil Costinescu a intrat în istorie ca o figură emblematică a României moderne, un om care a pus bazele dezvoltării economice și sociale a țării. Prin viziunea sa strategică, abilitățile sale politice și spiritul antreprenorial, a contribuit semnificativ la dezvoltarea României și la crearea unei societăți mai prospere și mai echitabile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
praf jpg
casa istock santier jpg
numarul casei jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
savana natura istock jpg
Casa unde a copilarit Arsenie Boca, Foto Imobiliare ro  jpg
cotet jpeg
Bucuresti  Sursa Freepik com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net