O tânără a moștenit o casă veche de 100 de ani și a transformat-o într-o bijuterie: „O adevărată comoară”

Deși vechile tradiții par să fie uitate, Natalia Bzovîi, o tânără din Ungheni, Republica Moldova, a reînviat spiritul tradițional prin transformarea unei case vechi de peste 100 de ani într-un veritabil muzeu al patrimoniului cultural. Casa moștenită de Natalia a fost renovată cu o atenție deosebită la detalii, păstrând autenticitatea și istoria locului.

Natalia Bzovîi și căsuța moștenită. Foto: arhiva personală.
Natalia Bzovîi și căsuța moștenită. Foto: arhiva personală.

O casă cu o istorie bogată

Natalia Bzovîi a primit casa ca moștenire în adolescență, descoperind că locuința datează din anul 1920. Clădirea, construită din chirpici cu pardoseală din pământ bătătorit și acoperiș din șindrilă de lemn, era tipică pentru acea vreme. Tencuiala era făcută din var cu nisip, iar zugrăvirea, tot cu var, adăuga un caracter rustic și durabil.

Pentru neamul nostru este o carte vie, o adevărată comoară, pentru că ea ne povestește, acum, nepoților, simplitatea omului de atunci”, mărturisește Natalia Bzovîi, Natalia Bzovîi pentru conday.md. Casa păstrează o prispa tradițională, element caracteristic al arhitecturii din Republica Moldova și România, având rolul de a proteja pereții de intemperii.

Interiorul casei, capsulă a timpului

image

Interiorul casei este o adevărată capsulă a timpului. Fiecare cameră spune o poveste, iar Natalia a păstrat și recondiționat obiectele de altădată cu grijă. Costume tradiționale, rochii de mireasă vechi, obiecte din ceramică, prosoape și icoane vopsite pe lemn sunt doar câteva dintre elementele ce contribuie la atmosfera unică a locuinței.

Casa ascunde, de asemenea, o istorie tristă. Regimul sovietic a lăsat urme adânci în Basarabia, iar cărțile vechi și obiectele de decor păstrează amintiri despre foametea și sărăcia care au marcat acea perioadă. Natalia a integrat aceste elemente cu respect, oferindu-le un loc de cinste în renovarea casei.

„Casa Mare” – cea mai frumoasă și elegantă odaie

image

Una dintre cele mai remarcabile încăperi este „Casa Mare” – cea mai frumoasă și elegantă odaie, destinată oaspeților și sărbătorilor. În stilul tradițional, țăranii nu locuiau în „Casa Mare”, ci o foloseau pentru întâlniri speciale și evenimente. Această cameră, la fel ca restul casei, reflectă influențele artistice din Bucovina și Polonia, având un decor pictat cu flori și motive tradiționale.

În interiorul casei, toate obiectele sunt adunate de mine într-o perioadă de trei ani. Cele mai prețioase sunt fotografiile bunicilor, străbunicilor și ale stră-străbunicilor, dar și alte obiecte de decor care spun povești uitate”, explică Natalia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net