Planta-minune din grădină care îți tratează rănile. Românii o calcă și o ignoră, dar e aur curat!

Sunt uimitoare beneficiile naturii asupra sănătății. Și, uneori, acestea vin sub forma a ceea ce este considerat, în mod obișnuit, o buruiană. Această mică „buruiană” este bogată în vitamina C, fier și fibre, în plus, semințele sunt pline de antioxidanți. Așadar, are beneficii medicinale. Despre ce plantă este vorba?

Planta-minune din grădină care îți tratează rănile / Foto: Freepik
Planta-minune din grădină care îți tratează rănile / Foto: Freepik

Mai mult decât o buruiană

Cu siguranță nu știai că o floare sălbatică care crește în mai multe locuri din jurul casei tale este antiinflamatorie, antifungică și antibacteriană și poate fi folosită pe tăieturi sau răni pentru a ajuta la oprirea sângerării și a le trata. De asemenea, ea era utilizată în trecut pentru a atenua durerile articulare. Este vorba despre purple dead-nettle, cunoscută și sub denumirea de lamium purpureum, sugel sau p***a țigăncii, termeni populari.

Aparținând familiei Labiatae, familie din care fac parte și urzica, urzica moartă, etc., lamium purpureum are o înălțime de 5 până la 20 de centimetri și înflorește, de obicei, la sfârșitul lunii martie. Considerată, în general, o simplă buruiană, planta are, de fapt, multe beneficii. Frunzele sale uscate pot fi folosite drept pastă medicinală (cataplasmă) pentru a opri hemoragiile, în timp ce frunzele proaspete zdrobite pot fi aplicate pe tăieturi externe și răni. De asemenea, lamium purpureum este o plantă comestibilă și are proprietăți nutriționale. Rădăcina poate fi utilizată pentru a trata dificultățile micționale asociate cu hiperplazia benignă de prostată, iar frunzele pot fi utilizate pentru a trata artrita, reumatismul și rinita alergică.

Lamium purpureum, considerată o simplă buruiană, are, de fapt, multe benefici / Foto: Freepik
Lamium purpureum, considerată o simplă buruiană, are, de fapt, multe benefici / Foto: Freepik

Frunzele sale sunt abundente în fibre, minerale, vitamine și compuși antioxidanți, cum ar fi polifenoli și carotenoizi. Lamium purpureum are caracteristici antiproliferative, antiinflamatorii, antioxidante, analgezice, antiinfecțioase, hipotensive și antiulceroase, precum și capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare.

Cum o poți folosi pe răni

Așadar, nu numai că o poți transforma într-o rețetă delicioasă, dar o poți folosi și drept medicament pentru a ajuta la tratarea tăieturilor și rănilor, erupților cutanate, și a altor iritații ale pielii. Este și foarte ușor de folosit. Pur și simplu o zdrobești și o aplici pe rană. Sau, puteți mesteca funzele plantei pentru a o aplica ca o cataplasmă dacă ați fost înțepat de o insectă, sau aveți o rană ce sângerează. Ele pot fi destul de eficiente și sunt o abilitate utilă de prim ajutor. 

Însă, atenție! Dacă sunteți gravidă sau alăptați, este recomandat să evitați utilizarea internă a acestei plante, cu excepția cazului în care un medic calificat vă recomandă asta.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net