Planta-minune din grădină care îți tratează rănile. Românii o calcă și o ignoră, dar e aur curat!

Sunt uimitoare beneficiile naturii asupra sănătății. Și, uneori, acestea vin sub forma a ceea ce este considerat, în mod obișnuit, o buruiană. Această mică „buruiană” este bogată în vitamina C, fier și fibre, în plus, semințele sunt pline de antioxidanți. Așadar, are beneficii medicinale. Despre ce plantă este vorba?

Planta-minune din grădină care îți tratează rănile / Foto: Freepik
Planta-minune din grădină care îți tratează rănile / Foto: Freepik

Mai mult decât o buruiană

Cu siguranță nu știai că o floare sălbatică care crește în mai multe locuri din jurul casei tale este antiinflamatorie, antifungică și antibacteriană și poate fi folosită pe tăieturi sau răni pentru a ajuta la oprirea sângerării și a le trata. De asemenea, ea era utilizată în trecut pentru a atenua durerile articulare. Este vorba despre purple dead-nettle, cunoscută și sub denumirea de lamium purpureum, sugel sau p***a țigăncii, termeni populari.

Aparținând familiei Labiatae, familie din care fac parte și urzica, urzica moartă, etc., lamium purpureum are o înălțime de 5 până la 20 de centimetri și înflorește, de obicei, la sfârșitul lunii martie. Considerată, în general, o simplă buruiană, planta are, de fapt, multe beneficii. Frunzele sale uscate pot fi folosite drept pastă medicinală (cataplasmă) pentru a opri hemoragiile, în timp ce frunzele proaspete zdrobite pot fi aplicate pe tăieturi externe și răni. De asemenea, lamium purpureum este o plantă comestibilă și are proprietăți nutriționale. Rădăcina poate fi utilizată pentru a trata dificultățile micționale asociate cu hiperplazia benignă de prostată, iar frunzele pot fi utilizate pentru a trata artrita, reumatismul și rinita alergică.

Lamium purpureum, considerată o simplă buruiană, are, de fapt, multe benefici / Foto: Freepik
Lamium purpureum, considerată o simplă buruiană, are, de fapt, multe benefici / Foto: Freepik

Frunzele sale sunt abundente în fibre, minerale, vitamine și compuși antioxidanți, cum ar fi polifenoli și carotenoizi. Lamium purpureum are caracteristici antiproliferative, antiinflamatorii, antioxidante, analgezice, antiinfecțioase, hipotensive și antiulceroase, precum și capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare.

Cum o poți folosi pe răni

Așadar, nu numai că o poți transforma într-o rețetă delicioasă, dar o poți folosi și drept medicament pentru a ajuta la tratarea tăieturilor și rănilor, erupților cutanate, și a altor iritații ale pielii. Este și foarte ușor de folosit. Pur și simplu o zdrobești și o aplici pe rană. Sau, puteți mesteca funzele plantei pentru a o aplica ca o cataplasmă dacă ați fost înțepat de o insectă, sau aveți o rană ce sângerează. Ele pot fi destul de eficiente și sunt o abilitate utilă de prim ajutor. 

Însă, atenție! Dacă sunteți gravidă sau alăptați, este recomandat să evitați utilizarea internă a acestei plante, cu excepția cazului în care un medic calificat vă recomandă asta.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net