Pleci cu mașina în străinătate? Iată actele de care ai nevoie!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ne aflăm în plin sezon al vacanţelor, iar mulţi dintre noi ne pregătim să plecăm în străinătate cu maşina personală. Însă, pentru a nu întâmpina dificultăţi la graniţe, e bine să ştii de pe acum care sunt actele autoturismului de care vei avea nevoie. Iată ce documente trebuie să pregăteşti dacă pleci în ţările din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia.

  • Nu uita acasă permisul şi talonul - Înainte de toate, trebuie amintit faptul că nu-ţi poţi conduce maşina în legalitate, nici în România, nici în afara graniţelor ţării,  dacă nu ai la tine permisul de conducere şi talonul maşinii.
  • Procură din partea proprietarului – Dacă maşina aparţine altcuiva (părinţi, prieteni, rude etc) pentru a ieşi cu ea din ţară este recomandat să soliciţi din partea proprietarului o procură, care se încheie la notar. La graniţă s-ar putea ca acest document să ţi se ceară. Nu este obligatoriu, dar ar trebui să-ţi iei toate măsurile de precauţie.
  • Cumpără asigurare RCA -  Un alt document obligatoriu pentru a putea circula cu autoturismul în legalitate este poliţa de asigurare auto obligatorie – RCA-ul. Aceasta se poate cumpăra pe un an, pe şase luni sau chiar în fiecare lună. Verifică valabilitatea poliţei şi vezi dacă nu cumva expiră în perioada în care te afli în vacanţă, în afara graniţelor ţării.
  • Procură din partea firmei de leasing – Aceeaşi procură ar trebui s-o soliciţi şi din partea firmei de leasing, în cazul în care maşina este achiziţionată prin leasing. Atenţie! Solicită acest document din timp deoarece până ţi se va elibera pot trece zile bune. Tot firma de leasing trebuie să-ţi dea poliţa RCA şi Cartea Verde, pe care le vei primi în copie xerox.
  • Rovignietă şi vignietă – Pentru a putea circula fără să primeşti amendă trebuie să ai asupra ta o rovignietă şi vigniete pe care le cumperi din fiecare ţară tranzitată. Rovignieta este valabilă pe teritoriul României, iar vignietele sunt valabile pe teritoriul altor state. Vignietele se pot cumpăra de la punctul de trecere a frontierei sau de la benzinăriile din ţările respective, care se află lângă punctele de trecere a graniţei. De exemplu, cei care merg în vacanţă pe litoralul bulgăresc sunt obligaţi să cumpere vignietă încă de la intrarea în ţară. Acestea pot fi achiziţionate şi online, dar numai pentru anumite ţări. De asemenea, vignietele pot fi cumpărate şi din România, din benzinăriile sau magazinele aflate lângă graniţă.
  • În Elveţia se verifică starea tehnică a autoturismelor - În Elveţia se face verificarea stării autoturismului, iar legea din Monaco prevede ca toţi şoferii să aibă aparat pentru verificarea alcoolemiei – un etilotest. Aceste dispozitive se pot achiziţiona din hypermarketuri. Lipsa acestui dispozitiv se sancţionează cu amendă de 11 euro.
  • În Moldova, începând din martie 2015, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România sunt nevoiţi să achite, la intrarea în regiunea transnistreană a ţării, contravaloarea unei poliţe de asigurare de răspundere civilă auto eliberată de autorităţile din zonă. Aici nu va mai putea fi utilizată cartea verde.
  • Verifică Inspecţia Tehnică Periodică – Un autoturism nu poate circula fără Inspecţia Tehnică Periodică (ITP). Înainte de a pleca la drum, verifică valabilitatea acestuia. Dacă eşti oprit de poliţie şi nu ai ITP-ul valabil, rişti amenzi usturătoare şi ţi se va reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii.

Vacanţă la ruşi? Ţi se cere permis tradus în rusă

În Rusia, cetăţenii străini care stau mai puţin de 6 luni pot utiliza propriul permis de conducere, însă trebuie să aibă şi o traducere certificată în limba rusă a acestuia. În Belarus este nevoie de un permis de conducere internaţional sau al statului în care îţi ai cetăţenia, tradus în limba belarusă sau rusă şi legalizat oficial.

Contract de comodat în Turcia

Dacă vrei să pleci în vacanţă cu maşina proprie, în majoritatea ţărilor din Europa nu-ţi vor trebui acte în plus. Însă, dacă mergi în Turcia cu maşina unei alte persoane, iar proprietarul nu te însoţeşte, vei avea nevoie de un contract de comodat auto. Atenţie! Nu confunda acest document cu procura! Deşi Poliţia de Frontieră Română nu solicită acest act, documentul va fi cerut la graniţa cu Turcia şi Ucraina.Dacă vrei să călătoreşti în Turcia, pentru a introduce maşina pe teritoriul acestei ţări vei avea nevoie de o procură specială obţinută de la Ambasada Turciei de la Bucureşti. Dacă nu o soliciţi şi nu o obţii, autorităţile vamale turce nu-ţi vor permite intrarea în ţară cu un autoturism care nu-ţi aparţine. Astfel, pe lângă actele maşinii şi cartea verde, mai ai nevoie şi de o împuternicire, tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică). Procura trebuie tradusă de un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată. În plus, pentru autoturismele închiriate sau achiziţionate în leasing trebuie să prezinţi contractul de închiriere sau contractul de leasing, dar şi traducerea acestor documente în limba turcă. Actele trebuie legalizate şi apostilate.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net