Povestea bărbatului care ar fi trăit 256 de ani. S-a căsătorit de 23 de ori și a avut peste 200 de copii
Li Ching Yuen este singurul bărbat din lume (despre care se ştie) care a ajuns la vârsta de 256 de ani. Deși el a susținut că s-a născut în 1736, există documente (ce-i drept, controversate) care spun că a venit pe lume în 1677 sau 1683. Adevărata lui dată a nașterii nu a fost niciodată determinată.
Un articol publicat anul 1930, în ziarul The New York Times, arată că profesorul Wu Chung-Chieh, de la Universitatea din Chengdu, a descoperit documente ale guvernului imperial chinez, care datau din anul 1827, în care un anume Li Ching-Yuen a fost felicitat pentru cea de-a 150-a zi de naştere. În alte câteva documente ce datau din anul 1877, Li Ching-Yuen era sărbătorit pentru uimitoarea vârstă de 200 ani.
Mulţi dintre bătrânii din cartierul lui Li îşi aminteau de vremea în care erau copii, iar Li era deja un om bătrân. Potrivit legendelor, bărbatul ar fi început încă de la vârsta de 10 ani să culeagă plante medicinale din munţi, învăţând secretele acestora de prelungire a vieţii, iar timp de aproximativ 40 de ani, a trăit consumând ciuperci Ling Zhi, fructe goji, ginseng sălbatic, troscot chinezesc, gotu kola (centella asiatică) şi vin din orez (sake). În 1749, la vârsta de 71 de ani, s-a alăturat armatei chineze ca profesor de arte marţiale.
Invitat de generalul Yang Sen să-l viziteze la Wan Xian, Szechuan, în 1927, Li Ching Yuen a fost fotografiat, portretul devenind celebru. S-a stins din viață un an mai târziu, iar generalul Yang Sen a investigat legendele despre vârsta lui şi a publicat un raport cu rezultatul cercetărilor.
Secretul longevității sale
Astfel, a aflat că Li ar fi fost căsătorit de 23 de ori şi ar fi avut peste 200 de copii. Dar documentele care au înregistrat viața lui susțin că nu ar fi fost cel mai bătrân om din lume. Unul dintre discipolii săi, Da Liu, a susținut că bărbatul ar fi întâlnit un alt bătrân, de 500 de ani, care l-a învățat o serie de exerciții speciale și i-a dat o dietă din ierburi, care ajută oamenii să trăiască o viață lungă.
Întrebat care este secretul longevității sale, pe patul de moarte, acesta a răspuns: „Păstrați inima în tăcere, staţi ca broasca țestoasă, mergeţi vioi ca porumbelul și dormiţi ca câinele de pază”, relatează Adevărul.ro. Li susținea că pacea interioară și liniștea sunt secretul longevităţii. Evident, dieta lui a jucat, de asemenea, un rol important. Dar, în mod surprinzător, cel mai bătrân om din lume considera că longevitatea se datorează minţii sale.
Povestea chinezului a apărut în mai multe publicaţii de prestigiu, una dintre acestea fiind New York Times. Deşi bărbatul a pretins că s-a născut în 1736 şi că a trăit 197 ani, decanul Universitatii Minkuo din 1930, Wu Ching-Chien, a susţinut că a descoperit dovezi ale faptului că Li s-a născut, de fapt, în 1677 sau 1683.