Povestea catacombelor din Brăila, rețeaua de tuneluri folosite de turci, secole la rând

Denumite de brăileni hrube, catacombele din Brăila poartă în pântece urmele celui mai mare sistem defensiv construit vreodată de-a lungul Dunării, de către turcii care au stăpânit-o aproape trei sute de ani.

Povestea catacombelor din Brăila, rețeaua de tuneluri folosite de turci
Povestea catacombelor din Brăila, rețeaua de tuneluri folosite de turci

Brăilenii din Centrul Vechi păstrează, încă, porţiuni din vechile tuneluri folosite de turci, secole la rând. Dacă în cazul orașului subteran din Focșani, acesta era utilizat pentru a favoriza comerțul ilicit, în cazul Brăilei, acest oraș servea turcilor drept ascunzătoare al aurului Semilunii. Acest oraș de legendă a purtat de-a lungul timpului ceea ce reprezenta cel mai mare sistem defensiv construit vreodată de-a lungul Dunării, fluviu stăpânit de către turci vreme de trei secole.

Bogăţiile raialei şi ale Ţării Româneşti luau drumul Stambulului prin portul „Ibrailei" şi nu puţini au fost cei care au râvnit la aurul păzit cu străşnicie de ieniceri.

Legendele care s-au învârtit de-a lungul timpului în regiune i-au determinat pe foarte mulți oameni să atace acest oraș apărat de către turci. Cu toate acestea, cetatea Brăilei (azi rasă de pe faţa pământului) a fost cucerită doar de șapte ori, după ce garnizoana a rămas fără provizii și muniție și a depunea armele.

„Sunt ferm convins că, în hrube, sunt multe vestigii de pe vremea turcilor”

Anumite porțiuni ale acestor hrube pot fi observate și în prezent, fiind ascunse la aproximativ 10 metri sub pământ, uneori chiar și pe două-trei nivele, în Centrul Vechi. Catacombele pot fi regăsite și pe strada Cetății.

„Casa în care locuiesc are 200 de ani vechime. Când am făcut reparaţii, am găsit, la un moment dat, în perete, cărămizi cu ştampila meşterului de atunci, însemnele Brăilei Vechi. Sunt cărămizi de o duritate extraordinară. Până acum 10-15 ani, mai era în capătul străzii o porţiune de zid vechi, dar cărămizile au fost furate între timp. Sunt ferm convins că, în hrube, sunt multe vestigii de pe vremea turcilor”, declara cu ceva timp în urmă avocatul Mircea Banu-Panait, brăilean de pe vechea stradă a Cetăţii, potrivit Adevărul.ro.

În anii '50, autorităţile au decis închiderea hrubelor şi astuparea lor cu pământ, ca să nu se mai surpe clădirile noi. În urmă cu doi ani, prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, declara că rețeaua de hrube care străbate Brăila și, totodată stârnește interesul tuturor celor pasionați de istorie, ar putea fi vizitată în câțiva ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net