Povestea cutremurătoare a fețitei care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani, în Primul Război Mondial

„Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea!”, au fost cuvintele Măriucăi Zaharia, una dintre eroinele Primului Război Mondial, care și-a pierdut viața în bătălia de la Mărășești, în urmă cu peste 100 de ani, în anul 1917, pentru a apăra România. Ea era cunoscută și sub porecla de „fetița din nuc” și avea doar 12 ani când și-a dat viață pentru țară.

Măriuca Zaharia, micuța care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani / Foto: Captură video
Măriuca Zaharia, micuța care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani / Foto: Captură video

Războiul este un eveniment îngrozitor care nu a ajutat pe nimeni, niciodată, în ciuda a tot ceea ce se spune, iar, uneori, din păcate, cei care trebuie să devină eroi sunt copii, în loc să se bucure de copilărie, ei trăiesc ororile bătăliilor de pe front. Iar, acest lucru s-a întâmplat și cu Maria Ion Zaharia, cunoscută ca Măriuca Zaharia sau „fata din nuc”, care, la doar 12 anișori, a ales eroismul în detrimentru copilăriei.

Povestea „fetei din nuc”

Născută în anul 1905, în Pădureni, un sat micuț din imediata apropiere a Mărășeștiului, Măriuca avea să devină o eroină. Nu se cunosc prea multe detalii despre viața ei, dar, cel mai important lucru care trebuie să se știe este faptul că, la vârsta de doar 12 ani, a căzut eroic în luptele de la Mărăşeşti, în timpul Primului Război Mondial, dând dovadă de iubire pentru țară, în loc să se joace și să-și trăiască copilăria. „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”, ar fi fost micuța auzită spunând. Și asta a și făcut.

Bătălia de Mărășești a avut loc între 6 august și 3 septembrie 1917, aceasta fiind cea mai importantă misiune militară la care a participat Armata Română, în Primul Război Mondial, fiind, deopotrivă, definitorie pentru situația ulterioară și intrând în „triumviratele” luptelor, alături de Oituz și Mărăști. Luptând alături de soldații români, Maria Ion Zaharia și-a dat viața, în ziua de 6 august 1917, iar, în locul în care a decedat, a fost ridicat un monument impresionant, un mausoleu închinat eroilor, acolo unde are și mormântul.

Maria sau cum o alintau prietenii, Măriuca, trăia în satul Răzoare, la casa bunicului ei, Ion Zaharia. Frontul a ajuns în dreptul satului lor și acolo se da o cumplită bătălie între armata română și cea germană. De aceea satul a fost evacuat: adică toți sătenii și-au luat ce au putut fiecare și au plecat în altă parte, la adăpost, în munți. Numai moș Ion Zaharia a rămas în casa lui. A săpat șanț adânc în livadă. Aici se ascundea ori de câte ori nemții bombardau satul. S-a întâmplat ca soldații români să instaleze un post de observație tocmai în nucul cel înalt și stufos din livada lui Moș Zaharia.

Un ostaș urca în vârful acelui pom, se așeza pe ramurile mai groase, ascuns în frunze. Și de acolo, cu un binoclu, supraveghea mișcările dușmanului. Ceea ce vedea, povestea sergentului care sta jos, la tulpina nucului, cu receptorul telefonului în mână. Sergentul transmitea artileriștilor, prin telefon, cele văzute”, a dezvăluit scriitorul Dumitru Almaș, în „Povestiri Istorice”

Măriuca și-a luat rolul în serios

Așadar, Măriuca îl urmărea pe soldatul din nuc. „Vezi, Măriuca? Acolo sunt tranşeele nemţilor. Dincolo, vezi? Se pregătesc de atac… Sergent, comunică: mişcări inamice drept în faţă, la patru km”, și, așa, fetița a învățat, la rândul ei, cum se face. Când soldatul a fost, într-o zi, lovit și a decedat, fetița i-a luat locul. Urcată în nucul distrus de bombardament, Măriuca i-a anunțat pe români că inamicul se retrăgea, fiind, mai degrabă, în defensivă. Totuși, fetița nu a apucat să se bucure mult de această victorie, că un glonț i-a trecut prin piept, omorând-o.

Așa a ales o copilă de doar 12 ani să își dea viața pentru țară, în loc să fugă și să își trăiască copilăria.  După Măriuca a fost realizat și un film, în 1969. Brândușa Hudescu a jucat rolul „fetei din nuc” în filmul „Baladă pentru Măriuca”, realizat în regia lui Constantin Neagu.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!              

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net