Povestea ultimului criminal care a fost executat cu ghilotina într-o țară modernă. Cine a fost Hamida Djandoubi și ce crime odioase a comis. VIDEO

Hamida Djandoubi este cunoscut ca fiind ultimul om executat prin ghilotină în Franța, marcând sfârșitul unei perioade de secole în care această metodă a fost utilizată pentru a administra pedeapsa capitală.

Hamida Djandoubi avea 27 de ani când a fost executat / foto: wikipedia
Hamida Djandoubi avea 27 de ani când a fost executat / foto: wikipedia

Execuția sa a avut loc pe 10 septembrie 1977 la Marsilia, în ciuda faptului că Franța se afla deja în pragul abolirii pedepsei cu moartea, proces finalizat abia în 1981 sub președintele François Mitterrand. Cazul lui Djandoubi este notabil nu doar pentru metoda execuției, ci și pentru crimele brutale care au condus la condamnarea sa, potrivit Wikipedia. 

Viața și faptele brutale ale lui Hamida Djandoubi

Hamida Djandoubi s-a născut în 1949 în Tunisia și s-a mutat în Franța în 1968, unde a lucrat ca muncitor agricol și ocazional ca șofer de camion. În 1971, a suferit un accident de muncă în urma căruia și-a pierdut o parte din piciorul drept, ceea ce l-a adus într-o stare de vulnerabilitate și depresie.

A trăit o viață plină de instabilitate economică și emoțională, având dificultăți în a-și găsi un loc de muncă stabil după amputare. Această situație a contribuit la deteriorarea psihică și comportamentală a lui Djandoubi.

În 1973, Djandoubi a cunoscut-o pe Elisabeth Bousquet, o tânără de 21 de ani. Relația lor a fost una tumultuoasă și abuzivă, iar în cele din urmă Bousquet a depus plângere împotriva lui pentru tentativa de a o forța să se prostitueze.

Câteva luni mai târziu, pe 3 iulie 1974, Djandoubi a răpit-o pe Elisabeth Bousquet din apartamentul ei din Marsilia. A dus-o într-o casă pe care o deținea în Les Baumettes, un cartier al Marsiliei, unde a torturat-o în mod sadic. Bousquet a fost bătută, arsă cu țigări pe întregul corp și abuzată sexual.

După ore de tortură, Djandoubi a strangulat-o până la moarte, iar apoi a dus trupul neînsuflețit al victimei într-un loc izolat din apropierea orașului, unde a încercat să-l ascundă. Corpul ei a fost descoperit câteva zile mai târziu de către un fermier.

Aceasta descoperire a condus la o investigație amplă, în urma căreia Djandoubi a fost arestat pe 11 august 1974.

Ancheta a scos la iveală detalii și mai îngrozitoare. Se pare că Djandoubi a încercat să răpească și alte femei, supunându-le la tortură și abuz fizic, deși nu le-a ucis. Alte două victime ale sale au oferit mărturii cutremurătoare despre cum au fost bătute și arse cu țigări, descriind în detaliu tratamentul brutal la care au fost supuse.

Procesul, condamnarea și executarea lui Hamida Djandoubi

Procesul lui Hamida Djandoubi a avut loc în februarie 1977 la Tribunalul din Aix-en-Provence. În fața judecătorilor, Djandoubi nu a manifestat nicio remușcare pentru faptele sale, pledând vinovat pentru toate acuzațiile.

Avocatul său a încercat să argumenteze că amputarea piciorului său și suferințele psihologice ulterioare au dus la acțiunile sale violente, dar aceste argumente nu au avut succes în fața dovezilor zdrobitoare și a mărturiilor victimelor sale.

Djandoubi a fost condamnat la moarte pentru omorul lui Elisabeth Bousquet și pentru încercările de omor asupra celorlalte victime.

Execuția lui Hamida Djandoubi a avut loc pe 10 septembrie 1977, la ora 4:40 dimineața, în curtea închisorii Baumettes din Marsilia. A fost ghilotinat de către călăul oficial al Franței, Marcel Chevalier. Execuția sa a fost ultima de acest fel în Franța, iar șocul public generat de acest eveniment a grăbit dezbaterile privind abolirea pedepsei cu moartea.

În momentul execuției lui Djandoubi, utilizarea ghilotinei era deja un subiect controversat, fiind văzută de mulți ca o relicvă a unei epoci trecute. În 1981, sub conducerea președintelui François Mitterrand, Franța a abolit oficial pedeapsa cu moartea, devenind una dintre ultimele țări din Europa de Vest care a făcut acest pas.

Impactul social și cultural

Cazul lui Hamida Djandoubi a avut un impact profund asupra percepției publice a pedepsei capitale în Franța. Moartea sa a demonstrat că execuțiile prin ghilotină nu mai erau acceptabile într-o societate modernă, accentuând necesitatea unei schimbări în sistemul juridic și penal.

Pe de altă parte, brutalitatea crimei sale a evidențiat complexitatea discuției despre drepturile omului, justiția penală și suferința victimelor și a familiilor lor.

Abolirea pedepsei cu moartea în Franța în 1981 a fost o decizie politică și morală semnificativă, influențată în parte de execuția lui Djandoubi și de mișcarea internațională pentru drepturile omului.

De atunci, Franța a devenit un susținător activ al abolirii globale a pedepsei cu moartea, considerând-o o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne procesata
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net