Mărturiile-șoc ale militarilor care i-au executat pe soții Ceaușescu: „Ne gândeam: oare ce am făcut?”. Cine a dat ordinul VIDEO

Ultima actualizare:

Evenimentele dramatice din timpul Revoluției au lăsat urme adânci în mintea celor care au fost implicați, ridicând întrebări dureroase despre acțiunile lor în acele momente.

Doar după execuție au pus ordinul la îndoială / foto: arhiva
Doar după execuție au pus ordinul la îndoială / foto: arhiva

Dorin Cârlan, fost plutonier, și Octavian Gheorghiu, sergent major în 1989, au relatat la Sinteza Zilei despre momentele cruciale ale execuției soților Ceaușescu.

„Într-adevăr, au fost demni. Foarte demni. Amândoi”, își amintește Dorin Cârlan.

Cu toate acestea, abia după execuție au început să pună la îndoială ordinul primit.

„După aceea, da. Dar nu în momentul execuției. Ne priveam unii pe alții și ne întrebam dacă am albit. Ne gândeam: «Ce am făcut? A fost corect sau nu?». Atunci ne-a fost teamă pentru viața noastră”, își amintește Octavian Gheorghiu.

Dorin Cârlan a menționat și un moment controversat care a urmat execuției soților Ceaușescu.

„Fără să-mi dau seama, m-am așezat pe cadavrul întors al tovarășului, prin blana de urs a acestuia, și m-am stropit cu sânge. Nu am putut să mă așez pe scaunul din elicopter pentru că era plin de sânge. Am fost acuzat că a fost o acțiune abominabilă, o profanare. Nu a fost o profanare. Mă gândeam doar că gloanțele ar putea străpunge așa-zisul blindaj al elicopterului”, a povestit el.

Ordinul a fost dat de Ion Iliescu

Aceste dezvăluiri oferite de membrii plutonului de execuție al soților Ceaușescu sunt extrem de tulburătoare și oferă o perspectivă intensă asupra modului în care s-a desfășurat execuția cuplului dictator.

Potrivit relatărilor, opt parașutiști au fost selectați voluntar și transportați la Târgoviște la ordinele generalului Stănculescu, iar trei dintre aceștia, Ionel Boeru, Dorin Cârlan și Octavian Gheorghiu, au fost desemnați să facă parte din plutonul de execuție al soților Ceaușescu.

Cei doi membri ai plutonului au oferit detalii despre momentul în care au aflat despre misiunea lor, menționând că generalul Stănculescu i-a instruit în legătură cu procedurile care urmau să aibă loc. Aceștia au fost informați că va exista un proces pentru soții Ceaușescu, urmat de execuție prin împușcare la un zid.

Un aspect extrem de controversat a fost menționat de Cârlan și Gheorghiu: generalul Stănculescu le-ar fi interzis să dezvăluie intențiile lor altor colegi și ulterior au aflat că neexecutarea sentinței ar fi condus la  represalii din partea militarilor din unitate.

Cine a pus presiune pe magistrații militari

De asemenea, au fost aduse la lumină detalii despre presiunile exercitate asupra magistraților militari care deliberau în cazul Ceaușeștilor.

Gelu Voican Voiculescu ar fi amenințat cu moartea magistrații în cazul în care nu dădeau o sentință conformă cu cerințele.

Un alt moment tensionat a fost menționat de Gheorghiu, care a povestit cum comandantul unității a transmis că există un ordin de la Iliescu pentru a grăbi sentința, chiar în timpul procesului.

Aceste dezvăluiri extrem de sensibile și controversate indică presiunile subtile și explicit exprimate asupra militarilor implicați în executarea sentinței, dezvăluind presiuni politice și amenințări grave asupra procesului judiciar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net