Ritualul trecerii pe sub masă în Vinerea Mare. Ce semnifică și cum se face corect, potrivit tradiției ortodoxe

Deja ne mai despart doar câteva zile de Paște, iar această perioadă este plină de tradiții importante pe care nenumărați români au grijă să le respecte. Iar poate că cea mai faimoasă astfel de tradiție va avea loc chiar în Vinerea Mare, atunci când credincioșii din întreaga țară vor merge la biserică și vor trece pe sub masă.

Ce trebuie să știe credincioșii înainte de Vinerea Mare
Ce trebuie să știe credincioșii înainte de Vinerea Mare

O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja am intrat în Săptămâna Patimilor, o perioadă plină de tradiții importante pe care credincioșii creștini au grijă să le respecte. Iar una dintre cele mai cunoscute astfel de tradiții are loc în Vinerea Mare, chiar după slujba Ceasurilor Împărătești.

Este vorba despre Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, o slujbă al cărei moment central este trecerea credincioșilor pe sub masă. Acest gest simbolic este menit să amintească creștinilor de moartea și îngroparea Mântuitorului, însă există anumite detalii pe care nu multă lume le cunoaște.

Ce trebuie să știe credincioșii înainte de a merge la slujbă

Sfântul Epitaf poartă mai multe nume, printre care Plascenița, sau Sfântul Aer. Practic, este vorba despre o pânză, de obicei de in, dar poate fi și de mătase, pe care este imprimată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Această icoană este scoasă de preoți în Vinerea Mare, după slujba Vecerniei Mari.

Tot cu această ocazie mai are loc și o altă tradiție faimoasă din Săptămâna Mare! Este vorba despre înconjurarea bisericii de către credincioși și preoți, care poartă cu ei Sfântul Epitaf.

Cum se trece corect pe sub masă

După cum știm, cu această ocazie, credincioșii creștini trec pe sub masă, în genunchi. Fiecare comunitate poate avea anumite reguli diferite, privind modul în care acest gest trebuie făcut. De exemplu, unii oameni trec pe sub masă doar o singură dată, pentru a sublinia jertfa unică a lui Iisus Hristos. Alții o fac de trei ori, pentru a-și aminti de cele trei zile după care a avut loc Învierea.

Nu există o regulă precisă în cadrul Bisericii care să spună de câte ori trebuie trecut pe sub masă, sau în ce fel. Însă, este important ca gestul să fie unul sincer, menit să ne aducă aminte de semnificația acestei perioade importante din an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
BeFunky collage (77) jpg
lichidul în care să ți înmoi picioarele în fiecare săptămână, foto Shutterstock jpg
Politia 4 jpg
METEO 3 Copy jpg
Cos cu fructe jpg FOTO Pixabay
Dr  Vlad Ciurea, foto Facebook jpg
index jpeg
soare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net