Scriitorul român care și-a cerut iubita în căsătorie printr-o scrisoare. I-a scris 129 de epistole pentru a-i arăta iubirea
Nicolae Iorga a fost un romantic incurabil. I-a scris soţiei, Catinca, 129 de epistole de amor, vreme de patru decenii. Scriitorul a cerut-o de nevastă tot prin intermediul unei scrisori, scrie adevărul.ro. În luna februarie a anului 1901, Catinca și Nicolae Iorga s-au căsătorit la biserica Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului.
Nicolae Iorga i-a scris Catincăi 129 de scrisori
Scriitorul Nicolae Iorga i-a scris Catincăi Bogdan 129 de scrisori pentru a o convinge de iubirea lui. Scriitorul a continuat să-i scrie soţiei cuvinte de dor şi în timpul celor aproape patru decenii de căsnicie. Tot ce căuta sentimentalul Iorga la o femeie avea să găsească la tânăra blondă Catinca din Braşov.
În vara anului 1900, pe când se afla la Braşov pentru studierea arhivelor, Iorga a locuit în casa prietenului său Ion Bogdan. Îi cunoaşte toată familia şi, se spune că, la început, s-a ataşat sentimental de Maria, fiica cea mare a familiei Bogdan. S-a îndrăgostit însă brusc de Ecaterina, mezina familiei.
Iorga a cerut-o de nevastă prin intermediul unei epistole
„Vom trece poate cândva amândoi pe aici, când sufletele amândurora vor fi senine şi vom fi mulţămiţi, iubindu-ne unul pe altul. Cât aştept să fii nevasta mea şi cât de puţin mă împac la Bucureşti şi aici, cu cei mai mulţi, cari mi se par aşa de meschini, de ordinari, de urâţi în firea lor pe lângă bunul şi frumosul mieu copil de la Braşov, pe lângă... (lasă-mă să zic) pe lângă tine, Catincă", îi scria Catincăi în septembrie 1900.
Şapte copii, trei băieţi şi două fete, i-a dăruit partenera de viaţă lui Iorga. Pe tot parcursul căsniciei, Iorga a continuat să îi scrie Catincăi din pelegrinări. „Ţie nu-ţi pot spune cât dor am de tine. Vorbele s-au învechit demult şi nu se mai potrivesc cu un suflet care nu vrea să împrumute de nicăiri ce ar vrea să-ţi spuie. De aş mai avea norocul să te văd, sănătoasă şi - bagă bine de seamă - tânără şi frumoasă, îngrijită de tine, ca suflet şi trup, cum ţi-e datoria faţă de iubitorul tău N. Iorga”, scria cărturarul în septembrie 1917, la 16 ani de la căsătorie.
Cei doi s-au căsătorit în 1901
În luna februarie a anului 1901, Catinca și Nicolae Iorga s-au căsătorit la biserica Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului. După nuntă, cei doi îndrăgostiți au pornit într-o călătorie romantică în Italia, petrecând luna de miere în Florența, orașul iubirii și al artei.
După ce s-au întors în ţară, Catinca a avut dificultăţi în a se adapta la viaţa din Bucureşti, astfel că, în ianuarie 1908, Iorga a decis să cumpere o casă la Vălenii de Munte. Aici, el a înfiinţat tipografia „Neamul Românesc“, iar Catinca a preluat administrarea afacerii.
Cum a murit Nicolae Iorga
În noiembrie 1940, când Nicolae Iorga a fost ridicat de legionari, Catinca a fost ultima persoană care l-a văzut. „Ia-ţi galoşii ca să nu răceşti“, au fost ultimele cuvinte ale Catincăi adresate istoricului, nebănuind ce tragedie urma să se petreacă.
În dimineața următoare, țăranii au descoperit trupul cărturarului, plin de gloanțe, la marginea unui drum. Exact la un an după asasinarea istoricului, Catinca a încetat din viață, copleșită de dorul omului cu care a trăit timp de patru decenii.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.