Sfârșitul trist al unei mari soprane. A cunoscut faima mondială, dar a murit în sărăcie

Ultima actualizare:

Hariclea Darclée a fost o legendară soprană a României. Și totuși, nu multă lume cunoaște acest nume. Considerată cea mai mare cântăreață de operă din lume timp de 25 de ani, după o viață în care a avut un succes răsunător, a murit în sărăcie, uitată de lume.

Legendara soprană a României a murit în sărăcie după ce a fost pe culmile gloriei / Foto: Pexels
Legendara soprană a României a murit în sărăcie după ce a fost pe culmile gloriei / Foto: Pexels

Născută la data de 10 iunie 1860, la Brăila, Hariclea Darclée a început să obțină succes internațional în timp ce se afla în România. Numele ei adevărat la naștere a fost Hariclea Haricli, numită după tatăl ei. A iubit muzica de mică, așa că a studiat pianul și canto la pensionul Lobkovitz din Viena.

A urmat studiile muzicale la Conservatorul din Paris și și-a făcut debutul pe scena din orașul natal, într-un spectacol de canto, în 1881. A debutat în 1888, pe scena Marii Opere de la Paris, unde a interpretat rolul Margueritei din Faust de Charles Gounod. Ulterior, s-a căsătorit cu locotenentul Iorgu Hartulary și a luat numele de scenă Hariclea Hartulary Darclée.

A urcat pe scena Teatrului Scala de 116 ori.

A fost considerată cea mai mare cântăreață de operă din lume timp de 25 de ani / Foto: Captură video
A fost considerată cea mai mare cântăreață de operă din lume timp de 25 de ani / Foto: Captură video

După debut, artista a atins rapid apogeul succesului. A mers la Scala din Milano și în 1890 a jucat pentru prima dată pe scena de operă. În total, a urcat pe scena Teatrului Scala de 116 ori. S-a retras de pe scenă în anul 1918, iar în 1936 a decis să se reîntoarcă pe meleagurile natale, în România.

Artista care fusese atât de apreciată de Verdi, Leoncavallo, Mascagni, Catalani sau Puccini, care cântase cu Enrico Caruso și Titta Ruffo, a venit în România și a trăit într-un deplin anonimat. Intenționa să înființeze o școală de canto în țară sau să aplice pentru un loc de muncă la Conservator pentru a preda canto.

Cum a murit legendara soprană a României

Din păcate, celebra soprană nu a primit nici un sprijin din partea statului român și de aceea încercarea ei a eșuat. Pe data de 12 ianuarie 1939, la vârsta de 78 de ani, Hariclea Darclée s-a stins din viață, în România. Cântăreața de operă a fost foarte săracă în ultimii ani ai vieții, pentru că viile din care își câștigase existență în ultimii ani au fost distruse de grindină. Totodată, s-a îmbolnăvit de o boală gravă care a împiedicat-o să restaureze podgoriile. Funeraliile sale au fost finanțate de Casa Regală și de Legația Italiei în România.

Datorită vocii sale, artista a fost numită „privighetoarea Carpaţilor” sau „măiastra pasăre de basm”. Perioada de glorie a celebrei soprane a durat din 1893 până în 1910, timp în care a cântat pe marile scene din Paris, Florența, Roma, Berlin, Lisabona, Monte Carlo, Buenos Aires și New York.

Era cântăreața preferată a compozitorilor Puccini și Verdi. Acesta din urmă a participat la un spectacol la Scala din Milano, în 1890, și a fost uimit de vocea sopranei din România. Compozitorul i-a oferit artistei rolul Violettei Valéry din La Traviata. Mai mult, la debutul ei cu acest rol, Verdi i-a oferit sopranei o fotografie cu dedicația „.. alla mia bellissima e bravissima Violetta – Hariclea Darclée. (n.r. …pentru frumoasa și talentata mea Violetta)”.

A fost premiată de către regele Carol I 

Puccini a fost atât de impresionat de talentul româncei încât i-a dedicat opera „Tosca”, oferindu-i rolul principal. Hariclea Darclée a avut însă o condiție: partitura să fie completată cu o arie în plus, pentru soprană.  Celebrul compozitor a urmat cererea cântăreței și a compus special o arie pentru Hariclea Darclée.

Așa s-a născut celebra arie „Vissi d’arte, vissi d’amore”. Premiera operei Tosca a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la Teatrul Constanzi din Roma, iar cântăreață de operă a avut rolul principal. Ultimul spectacol al artistei a avut loc în mai 1918, la Teatrul Pergola din Florența, înainte de a se retrage. De asemenea, Hariclea Darclée a fost a fost premiată de către regele Carol I cu medalia „Bene merenti”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sediul care găzduia fonoteca italiană a fost atacat. Astfel, și imprimările cu vocea sopranei au fost distruse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net