Teritoriul românesc, de la Marea Mediterană, despre care puțină lume știe! Ce s-a întâmplat cu acesta

Ultima actualizare:

Deja fiecare dintre noi știm despre perioada dificilă din istoria țării noastre din anul 1940, când zone însemnate din România au fost cedate diverselor țări din jurul nostru, pentru a evita un conflict armat. Însă, doar foarte puțină lume știe despre teritoriul românesc care s-a aflat tocmai în Albania! Află alături de Click! ce s-a întâmplat cu această exclavă.

Bustul lui Iorga a fost inaugurat în 2016 / Foto: Ambasada României în Albania
Bustul lui Iorga a fost inaugurat în 2016 / Foto: Ambasada României în Albania

Deja fiecare dintre noi își poate aminti ce ni s-a predat cu ani în urmă în școală, în privința perioadei dificile prin care a trecut România, în anul 1940. Atunci, pentru a evita un război care ar fi devastat iremediabil țara, clasa politică a ales să accepte cererile făcute pe plan internațional, prin care ni se cereau teritorii însemnate din țară. Astfel, de-a lungul acelui an, teritorii precum Basarabia, Bucovina de Nord, „Cadrilaterul”, cât și o parte a Transilvaniei au fost pierdute de către guvernul României, în schimbul continuării păcii.

Însă, un detaliu din istoria teritorială a țării noastre despre care doar foarte puțină lume știe, este faptul că România a deținut o mică exclavă în Albania! Între anii 1934 și 1939, acest teritoriu de la Marea Ionică a fost făcut cadou de către regele Albaniei, Zogu, lui Nicolae Iorga, pentru contribuțiile pe care le-a avut acesta în obținerea independenței statului albanez, potrivit celor de la adevarul.ro.

Desigur, Iorga a cedat apoi 50% din acest pământ guvernului român, care, astfel, a avut ieșire la Marea Ionică, iar de acolo, direct în Marea Mediterană. Din păcate, această exclavă nu a avut o istorie prea lungă în granițele României.

Sarandë, exclava românească de la Marea Ionică

Exclava românească de la Sarandë nu a fost neglijată deloc de către autoritățile românești de la acea vreme. Acolo s-a construit Casa Iorga, care a servit drept institut de studii și cercetări arheologice. Această clădire a fost proiectată de către arhitectul român Petre Antonescu.

Din păcate, această exclavă nu a avut un final fericit. În anul 1939, ea, alături de întreaga Albanie, au fost cucerite de către forțele Italiei fasciste, în luna aprilie. În ultimii ani, subiectul acestui teritoriu, cât și al Casei Iorga este unul dezbătut adesea, în timpul întâlnirilor dintre autoritățile celor 2 state. În anul 2016 a fost dezvelit un bust al lui Nicolae Iorga, la Sarandë.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
O lucrare rar cântată în România:  monumentala Simfonie nr  2 de Sibelius, la Sala Radio jpeg
image png
image png
conductor metrorex  jpeg
Universitatea din Bucureşti  foto unibuc
turisti blocati png
plata impozit 2020 2 jpeg
GORGHIU jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net