Tragica moarte a celei mai renumite dresoare de lei și tigri din România. Și-a găsit sfârșitul chiar pe scenă
Era o fată frumoasă, blondă cu ochii mari, luminoși, care afișa tot timpul un zâmbet blând. Așa era descrisă Lidia Jiga de către artiștii care au avut ocazia să o cunoască. A fost cea mai vestită dresoare de tigri, lei şi pantere din România, din păcate, însă, a avut un sfârșit tragic, murind chiar pe scenă, în timpul unei reprezentații.
Născută la 1 mai 1932 în Veneția de Jos, județul Brașov, Lidia Jiga și-a dorit mereu să devină o actriţă de succes, dar dragostea pentru animale a adus-o în lumea circului. În copilărie, în satul natal, a găsit un pui de urs rătăcit, s-a îndrăgostit de el pe loc, l-a luat acasă şi l-a tratat ca pe cel mai bun prieten al său. Atunci a fost momentul când a realizat că asta trebuie să facă toată viaţa.
Dragostea pentru animale i-a adus sfârșitul
Potrivit unei biografii a artistei de acum aproximativ 50 de ani, aflăm că la vârsta de 21 de ani a plecat la București, unde s-a angajat a îngrijitoare de animale la Circul Krateyl, ultimul mare circ particular din ţara noastră. Aici a avut ocazia de își schimba destinul.
L-a întâlnit pe Francesco Capri, dresor şi el de animale în Germania. Datorită acestei colaborări, Lidia va fi declarată dresoare de lei la noul Circ de Stat din Bucureşti. Încetul cu încetul, Lidia Jiga a ajuns faimoasă în toată lumea.
Ca și alți îmblânzitori, a crescut pe rând pui de feline într-un apartament de bloc situat în Piața Amzei. Ducea leul cu liftul, îl plimba cu mașina decapotabilă până la circ și înapoi. Așa a crescut-o și pe Lorita, o leoaică pe care o hrănea cu biberonul. Apărea în orice poză cu lei sau cu tigri. Însă, iubirea ei pentru feline a fost și ce i-a adus sfârșitul.
În seara zilei de 7 noiembrie 1970, Lidia Jiga, una dintre marile specialiste la nivel european în dresajul de lei, tigri şi pantere, se afla în arena Circului din Harkov, Ucraina, prezentându-și numărul în fața unei audiențe numeroase. La ora 21:32, a fost suficientă o clipă de neatenție pentru ca animalele să pună capăt unei cariere și vieți strălucite.
„La Harkov, în Uniunea Sovietică, steaua Lidiei Jiga, fata de la poalele Făgăraşului, apune pentru totdeauna. Dresura sa avea în componenţă cinci lei (Ruslan, Osvald, Prinţ, Niki şi Gambus) şi trei tigri (Bengal, Amur şi Baghera). În seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, după matineu, când circul din Harkov gemea de lumea venită să-i aplaude pe artiştii români, la 5 minute după începerea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea să pună capăt vieţii şi carierei frumoasei dresoare”, spunea maestrul Iosefini, directorul de atunci al Circului de Stat, în revista „Flacăra”, relatează adevărul.ro.
Tragica moarte a dresoarei în Harkov, Ucraina
Totul s-a întâmplat după primul truc din număr, când Lidia Jiga s-a întors cu spatele la public pentru a primi așa cum se cuvine aplauzele. O mică greșeală, de numai o clipă, a fost suficientă pentru ca fiarele pe care, de obicei, le stăpânea atât de bine, să scape de sub control și să își arate natura sângeroasă. În acel moment, leul Ruslan s-a repezit asupra ei, apucând-o de şold.
Dresoarea s-a dezechilibrat și a căzut, moment în care tigrul Amur a atacat-o, a sărit pe ea cu toată greutatea celor 200 de kilograme ale sale și a apucat-o de gât. Muşcăturile de la gât şi de la ceafă au ucis-o instantaneu, nu a mai putut schiţa nici cea mai slabă reacţie de apărare.
Fiara i-a târât trupul prin arenă şi nici jetul de apă proiectat asupra sa, nici gloanţele oarbe ce i-au fost trase în urechi de artistul român Alois Krateyl, nu l-a făcut să dea drumul „prăzii”. Potrivit celor prezență, din Lidia Jifa rămăseseră doar cizmele.
De-a lungul timpului, în jurul morţii sale au apărut zeci de poveşti. Se spune că Amur a refuzat să mai mănânce după cumplitul eveniment. O lună s-a chinuit, a fost mai mult mort decât viu, iar apoi şi-a dat ultima suflare. Artiștii spun că Amur a vrut să plătească astfel, cu viața lui, crima pe care o făcuse.
„În arena goală, stropită din belșug cu sânge, zăcea trupul sfârtecat al Lidiei Jiga. Două femei din public, martore ale macabrei scene, au născut pe loc; un bărbat în vârstă a rămas pironit pe fotoliul său, insensibil la agitația din sală: de groază, inima i se oprise. Era ora 21:32. În mod ciudat și inexplicabil, ceasul din camera hotelului unde locuia Lidia se oprise și el la aceeași oră”, a mai spus directorul de atunci al circului, Alexandru Iosefini.
Situații periculoase
În Hamburg, Germania, a fost pusă să se plimbe cu tigrul Bengal (crescut de mic în locuinţa ei din Bucureşti) pe străzile oraşului, pentru a realiza o reclamă. Din păcate, animalul s-a repezit în timpul filmărilor asupra unui trecător care avea în sacoşă carne proaspătă, abia cumpărată. După lupta cu tigrul, Lidia s-a ales cu fractura unui os metacarpian de la mâna stângă şi răni adânci la braţul drept.
Într-un alt episod, în timpul unui turneu, un copil neastâmpărat care vizita menajeria împreună cu părinţii, a scăpat o clipă de sub supravegherea acestora și s-a apropiat nepermis de mult de cuşca felinelor. Aflată întâmplător în apropiere, Lidia a sărit între băiat şi laba tigrului şi a primit ea lovitura destinată lui.
Lidia Jiga, cea mai de succes dresoare de feline din România, umbla prin Bucureşti cu maşina ei decapotabilă şi cu tigrul ei preferat în stânga, pe locul din faţă, potrivit colegelor ei, printre care şi celebra Nina Buzduga
Tatăl ei era din Vekleen, iar mama din Veneția de Jos. După evenimentele tragice din Rusia, a fost deportată în România și înmormântată în satul natal, Veneția de Jos.
Lidia Jiga a murit la 38 de ani, sfârtecată de tigrul ei iubit. Este considerată cea mai mare dresoare din România, una de talie europeană. Indiferent care este adevărul din spatele tragediei, amintirea ei încă este vie în sufletul oamenilor, iar curajul ei e un exemplu pentru toată lumea.