Un doctor explică detaliat ce se întâmplă atunci când mori și cum se simte: „Cred că e un proces”

Ultima actualizare:

Moartea este singurul lucru inevitabil de care avem parte de-a lungul vieții, dar puțini sunt  cei care au reușit să deslușească misterul din jurul finalului vieții unui om. Un specialist din Marea Britanie, un medic care se ocupă de persoane aflate în pragul decesului, a explicat în detaliu ce observă la pacienții săi.

1 vizite doctor jpg jpeg

Un medic specialist în îngrijire paliativă, care a fost martor la trecerea în neființă a sute de persoane, dezvăluie ce se întâmplă atunci când cineva moare, dar și ce simte persoana respectivă în acele momente. În ciuda adevărului trist și cinic, moartea este finalul cu care toți ne vom confrunta, însă este un proces despre care oamenii de știință știu foarte puține.

Te-ar putea interesa și: Foarte multe românce mor din cauza cancerului de col uterin în 2021. Doctorul Florian Nicula ne spune ce trebuie să facem pentru a preveni această boală

Studiile asupra fenomenului natural sunt puține, fapt ce i-a determinat pe unii experți în domeniul medical să își publice propriile experiențe cu pacienții, notează Express. Medicul, expert în îngrijire paliativă, transmite că moartea este un proces care începe cu aproximativ două săptămâni înainte ca inima să nu mai bată.

Ce se întâmplă atunci când o persoană moare

Seamus Coyle, cercetător emerit la Universitatea din Liverpool, a vorbit despre acest proces, într-un articol publicat în The Conversation.

„Ca expert în îngrijire paliativă, cred că moartea e un adevărat proces care începe cu două săptămâni înainte să trecem în neființă. În tot acest timp, oamenii se simt din ce în ce mai puțin bine. În general, se chinuie să meargă și devin mai obosiți, reușesc să stea treji pe perioade din ce în ce mai scurte. Spre finalul ultimelor zile de viață, capacitatea de a înghiți pastile sau mâncare și diverse băuturi eludează.

Nu rata nici: Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene: «Ce dracu' se întâmplă în România?»

În acest moment spunem că persoanele <mor activ> și suntem de părere că mai au cam 2-3 zile de trăit. Cu toate acestea, o parte dintre ei vor trece prin această întreagă fază în decursul unei zile, în timp ce alții pot sta la răscruce chiar și o săptămână până să își dea ultima suflare, un lucru care e traumatizant pentru familii. Sunt diferite lucruri care se întâmplă, nu le putem prezice”, a declarat specialistul.

Cum se simte moartea?

Mai mult decât atât, chiar dacă nu se știe cu exactitate ce se întâmplă atunci când o persoană moare, există studii care relevă faptul că anumite chimicale sunt eliberate în creier, printre care și endorfinele, care te fac să te simți euforic, cunoscute și ca „hormonul fericirii”.

La fel de interesant:  Ce se întâmplă cu nivelul radiaților de la Cernobîl. Directorul AIEA a vizitat centrala nucleară din Ucraina

„Momentul propriu zis al morții este greu de descifrat, dar un studiu care este nepublicat depcamdată sugerează că, pe măsură ce oamenii se apropie de deces, numărul de hormoni ai stresului din corp crește. Pentru oamenii cu cancer, poate și pentru alții, markerii inflamației cresc. Acestea sunt valorile care cresc atunci când corpul se luptă cu o infecție. În general, se pare că durerea oamenilor scade în timpul procesului.

Nu în ultimul rând, fiecare moarte e diferită și nu poți să prezici cine va avea o moarte liniștită. Cred că unii dintre cei pe care i-am văzut trecând în neființă nu au avut parte de hormonul fericirii. Îmi vin în cap mulți tineri de care am avut grijă, spre exemplu, care nu au acceptat că sunt pe moarte. Aveau familii tinere, așa că nu s-au calmat niciodată pe parcursul procesului”, a mai trimis Seamus Coyle.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net