Un loc unic în România: cea mai veche biserică, unul dintre cele mai misterioase monumente istorice din țară

Considerată cea mai veche biserică din țară, însă nimeni nu are dovezi concrete despre anul în care și-a început existența, Biserica din Densuş este unul dintre cele mai misterioase şi impresionante monumente istorice din România. Istoricii susțin că a fost ridicată pe ruinele unui templu roman, din pietre aduse din Sarmizegetusa, alții că pe acest loc era un templu păgân, închinat zeului Marte, templu care a fost ulterior transformat într-unul creștin, fiind astfel prima biserică paleocreștină de pe teritoriul Daciei. Cert este că avem siguranța că aici se țin slujbe de peste 700 de ani, fără întreruperi, un record la noi în țară.

Biserica Densuș, unul dintre cele mai misterioase monumente istorice din România/Foto: Captură video
Biserica Densuș, unul dintre cele mai misterioase monumente istorice din România/Foto: Captură video

În 1866, istoricul Aron Densușianu a publicat o legendă puțin cunoscută despre Biserica din Densuș, situată la 12 km depărtare de Sarmizagetusa. El descrie galeria obscură a bisericii, înfiinţată în baza turnului, denumită la acea vreme de localnici, „Peştera Zafirei”. În galeria strâmtă şi misterioasă, liliecii și bufnițele își găsiseră adăpost, iar biserica a fost găsită într-o stare aproape de ruină.

De ce căpătase numele de „Peștera Zafirei”? Desigur, este vorba despre o poveste de dragoste. Zafira era fiica unor soți bogați, dar urâți de localnicii din sat. Ea se îndrăgostise de un tânăr sărac din satul vecin, însă părinţii fetei nu au fost de acord cu iubirea dintre cei doi. Ea s-a ascuns în galeria bisericii, unde știa că nu o găsește nimeni.

Legenda Bisericii din Densuș

Tânăra crezuse că tatăl ei, care îi prinsese împreună pe cei doi îndrăgostiţi în grădina bisericii, l-a ucis în bătaie pe iubitul ei şi atunci a decis să dispară în locul secret. Galeria întunecată avea să-i fie casă pentru următoarele zile, coborând doar să culeagă fructe din livada bisericii. Într-o duminică, după slujbă, s-a aruncat de pe acoperiş, punându-şi capăt vieţii.

„Era toamnă. Zafira şedea ziua în peşteră, noaptea cobora în jos şi din prunii, merii şi perii de pe lângă biserică aduna poame, ca să-i fie pe ziua următoare. Într-o duminică ieşind oamenii din biserică, se opresc toţi dinaintea ei pentru a se mai consulta, după datină, despre afaceri ale satului. Mai în urmă se adresează Stoica, tatăl Zafirei, către mulţime zicând că acela care va şti ceva de fata lui, şi îi va spune unde este, sau va găsi-o cineva, la acela îi dă doi boi şi tot odată declară în auzul tuturor că el va lăsa fetei sale toate libertatea de a-şi alege de bărbat pe cine va voi. Zafira, care trăgea cu urechea de asupra bisericii, din peşteră, la cele ce se vorbeau, auzi şi aceste cuvinte ale tatălui său şi ieşind ca fulgerul din peşteră pe marginea bisericii şi strigând din răsputeri;

Se crede că a fost clădită pe locul unui templu dacic

«Neîndurate, pe cel ce l-am iubit l-ai omorât, voi acum să mor şi eu!» S-a aruncat jos şi a fost moartă. Unde a căzut s-a şi înmormântat. Mormântul ei acoperit cu piatră de marmură tăiată în forma unui coşciug, există până astăzi bine conservat, numai crucea s-a sfărâmat încâtva. Amantul s-a restaurat din cruda bătaie şi adeseori, zice tradiţiunea, plângerile lui pe mormântul nefericitei Zafira, în puterea nopţii deşteptau vecinătatea”, relata Aron Densuşianu, în volumul Suveniri şi impresiuni de călătorie, publicat în Familia, în 1866, relatează Adevărul.ro.

Considerată una dintre cele mai misterioase aşezări din Ţara Haţegului, Biserica Densuș are multe povești de spus: datează de mai bine de șapte secole și se crede că a fost construită pe locul unui templu dacic. Se spune că sub fundațiile sale se află mormântul generalului roman Longinus, care a fost capturat de regele Decebal, și că o cameră secretă din turlă a adăpostit multă vreme o tânără fecioară sfâșiată de durere, aceea fiind, desigur, Zafira.

Din 1991, este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Biserica a fost restaurată în anii 2003 şi 2005, prin contribuţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi a Ministerului Culturii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
printul william kate middleton jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net