Operațiune de salvare ca în filme! Speologul blocat 9 zile în peșteră a fost scos la suprafață

Federația turcă de speologie a anunțat că speologul american Mark Dickey (40 de ani), care a rămas blocat într-o peşteră din sudul Turciei la o adâncime de peste 1.000 de metri, a fost salvat luni, după nouă zile de eforturi continue.

Mark Dickey, după ce a fost scos din peștera Morca, Turcia. Septembrie 2023
Mark Dickey a suferit o sângerare gastrică (Foto: Profimedia)

„Mark Dickey a fost eliberat”, a declarat federaţia, adăugând că „operaţiunea de salvare a fost finalizată cu succes”. Pe 2 septembrie, în timpul unei expediții internaționale de explorare în peştera Morca din munții Taurus, provincia Mersin, Mark Dickey a suferit o sângerare intestinală, la o adâncime de 1.040 de metri. Serviciul de urgență a descris incidentul ca fiind una dintre cele mai lungi și mai complicate operațiuni de salvare în subteran.

Mark Dickey: „Era să mor”

Aproximativ 200 de salvatori din Turcia și din alte țări au fost implicați în extragerea lui Dickey din Morca, a treia cea mai adâncă peșteră din țară. „Echipa noastră medicală a lucrat din greu pentru a menține starea lui Mark cât mai stabilă posibil”, a declarat Giuseppe Conti, președintele comitetului tehnic al Asociației Europene a Salvatorilor Peșterilor, conform Agerpres. Salvatorii au fost foarte atenți să nu îi înrăutățească starea lui Mark. Logodnica lui Dickey, Jessica Van Ord, care l-a însoțit în expediție, a lucrat și ea alături de echipa de salvare din tabăra de bază. „Starea de sănătate a lui Mark este în prezent foarte bună. Continuă să fie hrănit cu lichide. I-am rezolvat problemele de sângerare gastrică prin administrare de plasmă şi ser”, a explicat Turga Sener, coordonatorul medical al echipei de salvare. Mark Dickey a spus că este recunoscător să fie în viață.

Mă bucur să fiu la suprafață. Am fost în subteran mult mai mult decât mă așteptam vreodată, cu o problemă medicală neprevăzută. Nu prea știu ce s-a întâmplat, dar știu că răspunsul rapid al guvernului turc de a obține proviziile medicale de care aveam nevoie, în opinia mea, mi-a salvat viața. Eram foarte aproape de a muri”, a declarat Mark, citat de BBC.

Părinții americanului, Debbie și Andy, au așteptat cu sufletul la gură vești despre acesta. „Putem răsufla ușurați, acum că știm că este în siguranță. Suntem copleșiți de bucurie”, au spus ei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net