Unde în România se află „Micul Leipzig”. Orașul care te va face într-o clipă să te simți ca-n Germania. VIDEO

În secolul al XIX-lea, Botoșaniul era al treilea oraș ca prosperitate și număr de locuitori din Vechiul Regat, fiind cunoscut drept „Micul Leipzig” datorită atmosferei sale cosmopolite și arhitecturii ce amintea de burgurile germane.

Imagine cu Prefectura veche din Botoșani / foto: Wikipedia
Imagine cu Prefectura veche din Botoșani / foto: Wikipedia

Deși afectat de sistematizarea comunistă, orașul și-a păstrat o mare parte din farmecul de odinioară, în special în zonele istorice, atrăgând astăzi vizitatori interesați de atmosfera Belle Époque, arhitectura de secol XIX și istorie.

Municipiul Botoșani este considerat subapreciat din punct de vedere turistic, dar cei care îl vizitează, mai ales toamna, sunt adesea surprinși de frumusețea lui. În Centrul Istoric și în cartierele vechi, se pot descoperi străzi cu case boierești și mahalale armenești care păstrează amprenta unui trecut vibrant.

Fascinanta poveste a orașului Botoșani

Botoșaniul are o istorie îndelungată. Se spune că armenii refugiați în urma invaziilor au fondat un târg pe moșiile boierilor moldoveni, înainte chiar de întemeierea Moldovei.

Orașul a prosperat datorită comerțului, devenind un important centru economic în zonă. Târgul de vite organizat de armeni și hanul medieval, primul din Moldova, au contribuit la dezvoltarea orașului.

Prosperitatea sa a fost confirmată de descoperirile arheologice recente, care au relevat o zonă comercială activă în centrul orașului medieval, cu cuptoare pentru ceramică și minereu. Botoșaniul a fost atât de important încât a devenit reședința soțiilor domnitorilor Moldovei, de unde și denumirea de „Oraș al Doamnei”.

Acest statut special, unic în Moldova, a fost un simbol al prosperității și onoarei pentru târgoveți. În apropierea mănăstirii Popăuți, se afla o curte domnească unde păunii se plimbau liber, iar acest simbol al păunului a fost adoptat ca stema orașului.

De la statutul de „Oraș al Doamnei”, Botoșaniul a evoluat într-un important centru economic, fiind un târg cosmopolit la începutul secolului al XIX-lea, susținut de comunitățile armenească, evreiască, română și lipovenească. Armonia între aceste etnii a fost cheia succesului orașului, transformându-l într-un adevărat „Micul Leipzig” al nordului Moldovei.

Află mai multe despre povestea orașului Botoșani pe Adevarul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
robot umanoid star1 jpg
bilet avion jpeg
batran viata lunga jpg
terorist Turcia jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
leonidas jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Clotilde Armand la Parchet  Foto Inquam Photos  George Calin (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net