Zile de post 2024. Când pică următorul post mare al anului

Calendarul Ortodox enumeră zilele de post din anul 2024. În afara zilelor cu dezlegare, însemnate cu harți, miercurile și vinerile din tot anul sunt zile de post. Anul acesta a mai rămas o singură perioadă de post, care va dura 40 de zile. Este vorba despre postul Nașterii Domnului care va începe joi, 14 noiembrie și se va termina marți, 24 decembrie.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postul Mare sau Postul Paștelui

Se mai numește și Postul Păresemile sau Patruzecimea. Este cel mai dur post dintre toate din timpul anului, deoarece sunt impuse multe restricții alimentare și se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Mai este cunoscut și sub denumirea de Postul lui Sâmpetru sau Sâmpetrului. Durata postului nu este fixă, deoarece începutul postului este în funcție de data la care se sărbătorește Paștele.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Începe, de regulă, în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Se mai numește și postul de vară, iar ca perioadă de timp, nu durează mai mult de minim 7 zile.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Se mai numește postul Sfintei Marii și începe, de obicei, pe 1 august, timp de două săptămâni, până pe 15 august.

Postul Crăciunului începe, de regulă, pe 14 noiembrie și durează 40 de zile, până în Ajungul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Zilele în care se ține post

În zilele de miercuri și vineri din timpul anului, în afară de cele care sunt însemnate cu dezlegare, care sunt rânduite în calendarul ortodox; În ziua din Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie; În ziua sărbătorii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august; În ziua sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.

Postul Crăciunului 

Postul Nașterii Domnului va începe joi, 14 noiembrie și se va termina marți, 24 decembrie 2024. Începerea postului este întotdeauna cu 40 de zile înainte de Crăciun. Pentru persoanele care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi (pe data de 7 ianuarie) postul Crăciunului începe pe 28 noiembrie și se termină pe 6 ianuarie.

Rânduielile creștine impun câteva restricții, printre care zile în care nu se săvârșește Taina Cununiei în Biserică. Potrivit calendarului ortodox, cununia religioasă nu se poate organiza în Biserică în zilele de post de peste an și nici în zilele Praznicelor Împărătești.

Când nu se vor putea face nunți în Biserică, în 2025

1-2 februarie - Întâmpinarea Domnului; 28-29 mai - Înălțarea Domnului; 7-9 iunie - Rusaliile; 15 august - Adormirea Maicii Domnului;  13-14 septembrie - Înălțarea Sfintei Cruci; 24 februarie - 27 aprilie - De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște, și până Duminica Sfântului Apostol Toma; 16 iunie - 28 iunie - Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel; 31 iulie - 14 august - În Postul Adormirii Maicii Domnului; 29 august - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul; 15 noiembrie - 24 decembrie - Postul Nașterii Domnului; 25 decembrie 2025 - 6 ianuarie 2026 - În intervalul dintre Crăciun și Bobotează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net