Fereşte-ţi locuinţa de riscurile seismice!
Mihai Mereuţă, specialistul Click!, ne spune cum să ne asigurăm locuinţa.
Nu aglomerati spatiile din locuinţă cu mobilier instabil.
Îndepărtaţi obiectele grele atârnate peste paturi.
Asiguraţi piesele grele de mobilier suprapuse şi înalte, prin prindere de un perete, mai ales dacă locuiţi la etajele superioare unde oscilaţiile sunt mai puternice!
Fixaţi obiectele grele de perete
Fixaţi calculatoarele şi printerele, amplasaţi aparatele casnice mai grele sau cele pe rotile astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau apartament, spre a nu bloca accesul, prin deplasare, în cazul unui seism.
Amplasaţi obiectele fragile şi valoroase într-un loc jos şi sigur, depozitaţi vasele care conţin chimicale sau combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna.
Citeşte şi:Renovează-ţi casa cu scule închiriate!Pregătiţi-vă casa de primăvară !Refacerea
elementelor de decor de pe tavan4 idei pentru decorarea casei
Stabiliţi locurile sigure din casă
Procuraţi şi amplasaţi în locuinţă cel puţin un extinctor, depozitat într-un loc cunoscut şi accesibil în orice moment, lângă sursele potenţiale de incendiu.
Identificaţi locurile de adăpostire pentru protecţie în timpul seismului, cum ar fi: tocul uşii, o zonă depărtată de ferestre, lângă un perete rezistent, locul de sub o grindă, masă ori un birou sub care se poate intra uşor; această recomandare implică o cunoaştere în prealabil a acelor elemente rezistente, apelând şi la sfaturile unui specialist atestat.