Cum și-a simțit sfârșitul Ayrton Senna, unul dintre cei mai mari piloți din istoria Formulei1. 30 aprilie și 1 mai cele mai negre zile

Ultima actualizare:

30 Aprilie și 1 Mai rămân cele mai negre zile din Formula 1. „Dacă se va întâmpla vreodată să sufăr un accident care m-ar putea costa viața, sper să se întâmple foarte rapid”, spunea Ayrton Senna cu doar patru luni înainte de cumplitul accident. Senna a fost unul dintre cei mai buni piloți de Formula1 din istoria curselor. Avea doar 34 de ani pe 1 Mai 1994 când s-a izbit de un parapete în timpul cursei de la Imola, la o viteză de peste 200 de kilometri pe oră. Cu o zi înainte, tot în timpul unei curse pentru calificări, murise un alt pilot, bun prieten al lui Senna, Roland Ratzenberger. Sora lui Ayrton avea să povestească la câțiva ani după dubla tragedie că l-a văzut pe fratele ei înaintea fatidicei curse din 1 Mai citind pasaje din Biblie.

Cel mai negru weekend din istoria Formulei1

Ayrton Senna, unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1, a murit la 34 de ani
Ayrton Senna, unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1, a murit la 34 de ani

Prima tragedie a avut loc pe 30 aprilie 1994 în timpul calificărilor pentru San Marino.

Cursa începuse de 19 minute când austriacul Roland Ratzenberger în vârstă de 34 de ani, a pierdut controlul într-un viraj și a intrat într-un zid de beton. Avea 313 km la oră în momentul impactului, iar zgomotul produs de acesta a fost înfiorător.

Medicul lui Ayrton Senna a ajuns lângă Ratzenberger în 25 de secunde, scrie Euronews, și a reușit să îi facă inima să bată din nou. În următoarele 7 minute era deja în elicopter, în drum spre spitalul Maggiore din Bologna. Aici a murit. Senna, care a ajuns rapid la centrul medical, a început să plângă când medicii au declarat decesul lui Roland.

Roland Ratzenberger a murit pe 30 aprilie, iar Ayrton Senna, a doua zi, pe 1 Mai, 1994
Roland Ratzenberger a murit pe 30 aprilie, iar Ayrton Senna, a doua zi, pe 1 Mai, 1994

„Ayrton, de ce nu te retragi din cursa de mâine? N-ar trebui să pilotezi. De fapt, de ce nu renunți de tot? Ești triplu campion mondial, cel mai rapid pilot din lume. De ce nu renunți și hai să mergem împreună la pescuit”, i-ar fi spus medicul lui Senna imediat după decesul lui Ratzenberger.

„Sid, sunt anumite lucruri pe care nu le putem controla. Nu pot renunța, trebuie să merg mai departe”, i-a răspuns pilotul brazilian , iar acestea au fost ultimele cuvinte rostite între cei doi înaintea fatidicei zile de 1 Mai.

Moartea cumplită a lui Ayrton Senna

În ziua de 30 aprilie, Senna nu a mai concurat din cauza șocului cauzat de moartea austriacului Roland Ratzenberger. Dar a doua zi a pornit în viteză pe pistă.

Înainte să intre în cursă a vorbit la telefon cu iubita lui.

De-abia aștept să te văd", au fost ultimele cuvinte ale lui Senna către iubita lui Adriane.

Iar sora lui Senna, Viviane, avea să povestească mai târziu un lucru care a creat mare emoție printre fanii și cunoscuții lui Ayrton Senna. Cu puțin timp înainte de a intra în cursă Senna a citit câteva pasaje din Biblie.

Era ora 14:17 când Senna iese de pe pistă cu mașina la o viteză de 310 km pe oră și se izbește de un parapet de beton. În momentul impactului, viteza era de 218 km/h.

„Cred că am simțit că e vorba despre Ayrton", a povestit mai târziu doctorul Sid Watkins, momentul în care a văzut steagurile roșii care indicau un incident pe pistă.

Doctorul său Sid Watkins a ajuns și de această dată în câteva secunde la fața locului. A înțeles imediat că nu mai erau speranțe. Brațul suspensiei dreapta față se rupsese și era înfitpă în casca lui Senna. La spital s-a constat că brazilianul pierduse aproape 5 litri de sânge.

Acea cursă a fost câștigată de Michael Schumacher, dar dacă în cazul lui Ronald Ratzenberger, decesul lui a fost anunțat, în cazul lui Senna piloții nu au știut decât după terminarea cursei.

Trupul lui Ayrton Senna a fost transportat din Italia în Brazilia pe 5 mai 1994, cu o cursă aeriană escortată de avioane de vânătoare.

Peste trei milioane de oameni au ieșit pe străzile din Brazilia și au participat la înmormântarea lui Ayrton Senna.

Marele rival al lui Senna, Alain Prost, a fost unul dintre cei care au purtat sicriul pe umeri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net