A fost descoperit mormântul Sfântului Nicolae! Unde sunt moaștele acestuia
Arheologii din Turcia au studiat ruinele unei vechi biserici, afectată de ridicarea nivelului mării, și au reușit să ajungă la o desccoperire de proporții pentru religia creștină. Au identificat mormântul original al Sfântului Nicolae.
Mâna dreaptă a Sfântului, adusă la București de Mihai Viteazul
Biserica veche, cercetată de arheologi este în localitatea Demre, din Antalya, Turcia. Pe parcursul secolelor scurse, o altă biserică a fost ridicată, pe fundația celei vechi.
O practică obișnuită, de altfel, în întreaga lume, acolo unde au existat populații sedentare. Surpriza arheologilor a constat în faptul că vechii constructori au încercat să păstreze cât mai mult din vechea structură, înglobată în cea actuală.
Citește și: Cum arăta, de fapt, Sfântul Nicolae. Cercetătorii i-au reconstituit fața după moaște
Astfel, atunci când era studiat locul, scanările de adâncime au scos în evidență anumite spații goale. S-a bănuit că este vorba despre morminte, așa că arheologii au demarat meticuloasa operațiune. În cele din urmă, au avut surpriza de a descoperi podeaua intactă a bisericii în care însuși Sfântul Nicolae a slujit. Totodată, bănuiala s-a confirmat, fiind descoperit și mormântul acestuia.
Sfântul Nicolae a fost un episcop creștin timpuriu (270 și 343 î.hr) care a trăit în perioada Imperiului Roman, fiind originar din Grecia. Datorită numeroaselor miracole atribuite rugăciunilor sale, el este cunoscut și drept „Nicolae Făcătorul de minuni”.
Vezi și: Sute de oameni s-au rugat la moaştele Sfântului Nicolae pentru sănătatea copiilor
Biserica Sfântul Nicolae din orașul antic grec Mira (actualmente Demre, provincia turcă Antalya) a fost construită în anul 520 î.hr pe fundațiile bisericii unde Sfântul Nicolae a slujit ca episcop și a fost înmormântat.
„Prima biserică s-a scufundat odată cu creșterea nivelului Mării Mediterane, iar câteva secole mai târziu, o nouă biserică a fost construită deasupra", a declarat Osman Eravsar, șeful consiliului provincial de conservare a patrimoniului cultural din Antalya, pentru agenția de presă Demirören.
Sfântul Nicolae obișnuia să ajute persoanele vulnerabile, oferindu-le alimente sau diverse bunuri, împachetate, sub forma unor cadouri. Tocmai de aceea, se crede că acest obicei al Sfântului Nicolae a dus la apariția personajului Moș Crăciun.
Cert este că rămășițele pământești ale Sfântului Nicolae au fost mutate, la un moment dat, la Bari, în Italia. În jurul anului 1600, Mihai Viteazul a primit,în semn de recunoștință, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae.
Nu rata nici: Obiceiuri și tradiții de Sfântul Nicolae. Cine a fost ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței?
În prezent, această relicvă religioasă este expusă la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, din București, situată în sectorul 3 al Capitalei, pe Bulevardul I.C. Brătianu, între Piața Unirii și Piața Universității.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!