A murit fizicianul care a descoperit „particula lui Dumnezeu”. Peter Higgs a decedat la 94 de ani

Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai mari fizicieni ai tuturor timpurilor a încetat din viață! Peter Higgs, britanicul faimos pentru faptul că a descoperit „particula lui Dumnezeu”, bosonul lui Higgs, a murit la vârsta de 94 de ani.

Peter Higgs a murit la 94 de ani
Peter Higgs a murit la 94 de ani

Peter Higgs, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni din lume, a murit la vârsta de 94 de ani. Britanicul, care a devenit cunoscut pe plan mondial pentru descoperirea bosonului care îi și poartă numele, a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2013. Acesta i-a fost decernat pentru faptul ca ajutat la demonstrarea faptului că acest boson, cunoscut și ca „particula lui Dumnezeu”, permite legarea materiei în Univers, oferind masă altor particule.

Universitatea din Edinburgh a anunțat, marți, că faimosul fizician a încetat din viață în cursul zilei de luni, 8 aprilie, după o scurtă boală. „S-a stins din viaţă împăcat în locuinţa sa, luni, 8 aprilie, după o scurtă boală”, a comunicat, conform Digi 24, universitatea din Scoția.

A murit Peter Higgs

Particula care i-a adus faima fizicianului britanic, bosonul lui Higgs, a fost confirmată de către cercetători cu mai bine de un deceniu în urmă. Pe data de 4 iulie 2012, experții de la CERN au anunțat că au descoperit o particulă cu o masă compatibilă cu acest boson. Anul următor, pe data de 14 martie 2013, această particulă a fost identificată cu succes, iar existența bosonului lui Higgs a fost confirmată.

„Particula lui Dumnezeu” a fost rodul muncii de decenii a fizicianului britanic. Încă din anul 1964, Peter Higgs a intuit existența unei particule extrem de mici, subatomice, care ar avea abilitatea de a oferi masă materiei. Cu toate acestea, existența acestei particule, atât de cruciale pentru formarea Universului, cel puțin în modul cum îl cunoaștem astăzi, nu a putut fi dovedită în mod practic, pentru mult timp.

Vreme de decenii întregi, până în 2013, bosonul lui Higgs a rămas o particulă teoretică, până când experții de la CERN au depistat această particulă. Pentru eforturile sale în domeniul fizicii, Peter Higgs a primit Premiul Nobel, în 2013.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net