«Aici suntem prieteni!» Mii de ucraineni și ruși s-au refugiat în Bali

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

În Indonezia, oamenii ale căror națiuni se află în război au învățat să conviețuiască, într-un complex din Bali. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Parq Ubud, prezentat ca un „oraș al viitorului”, a devenit oaza de liniște a persoanelor care au fugit de conflictul armat.

„Îmi pare rău, suntem din Moscova”

Citește și: Unde ar putea începe al treilea război mondial. Cinci locuri periculoase în 2023

Între cele două părți s-a format o prietenie. Dar poverile războiului purtat la 10.000 de kilometri distanță de ei încă îi afectează, relatează Bangkok Post. La cafeneaua din Ubud sunt servite atât deserturi rusești, cât și ucrainene.

Credeam că mă voi simți inconfortabil aici, din cauza rușinii a ceea ce s-a întâmplat. Te simți vinovat pentru că nu ai oprit războiul, că nu ai făcut deajuns. Este încă un sentiment ciudat, atât pentru ruși, cât și pentru ucraineni”, a mărturisit rusoaica Polina Ptușkina, un designer în vârstă de 21 de ani.

Ea a fost printre cei care au protestat împotriva războiului, la Moscova, în primele zile ale invaziei din Ucraina. Se află în Bali din martie anul trecut. Polina a povestit o întâmplare recentă, despre o conversație avută cu o ucraineancă angajată la un birou din Parq Ubud. Femeia a întrebat-o pe ea și pe prietenii săi dacă sunt din Ucraina.

Iată și: Statuia cu Vladimir Putin dezbrăcat pe toaletă, scoasă la licitație, în Cehia

„Îmi pare rău, suntem din Moscova”, i-a răspuns Polina, la care ucraineanca a replicat: „De ce îți pare rău? Aici suntem prieteni”. Nu pentru toți este atât de ușor, însă. Nu demult vecini care se îndrăgeau, uniți de limbă, obiceiuri și bucătării similare, acum sunt străini care se simt ciudat unii în compania celorlalți.

Mai mulți bărbați ruși în vârstă de 30 de ani au reușit să fugă în Bali, scăpând de mobilizarea obligatorie impusă de Vladimir Putin, și spun că au fost împotriva războiului încă de la început. Pentru unii ucraineni care se află la acest complex, doar faptul că văd cetățeni ruși în preajma lor este o amintire dureroasă a ceea ce se întâmplă acasă, în țara natală.

Vezi și: Cum îi întărâtă piloții de vânătoare ruși pe cei români. Ce fac deasupra Mării Negre

Nu știm cum să comunicăm cu ei. Ne este foarte greu”, a mărturisit Paulo Tarasiuk, directorul unei companii de turism. El spune că nu vrea să vorbească despre război cu cetățenii veniți din Rusia: „Ei au informațiile lor și noi le avem pe ale noastre”.

Până în septembrie anul trecut, peste 14.500 de ruși și 3000 de ucraineni au venit în Bali, potrivit statisticilor guvernului indonezian. Pentru a ajunge aici, ucrainenii și rușii au nevoie de viză, deci nu este un proces deloc ușor. Oamenii s-au refugiat în Bali în două valuri. Mai întâi, imediat după izbucnirea războiului, iar mai apoi, după decretarea mobilizării în Rusia. „Nu fac diferență între ei. Din punctul meu de vedere, suntem la fel”, a explicat managerul imobiliar Kristina Kușinskaia.

Bogătașii lumii se ascund în buncăre de lux

Buncărul Futurist costă 42 milioane dolari
Buncărul Futurist costă 42 milioane dolari

În ultimele luni, președintele rus Vladimir Putin a amenințat Europa cu război nuclear de mai multe ori. Acum, o companie de inginerie și dezvoltare specializată în reședințe subterane ultra-luxoase și-a lansat propriul set de buncăre apocaliptice, în cazul în care Putin se va ține de cuvânt.

Află mai multe despre: Jurnaliști români, care au transmis de pe frontul din Ucraina, recunoscuți de principesa Margareta

„Futurist” sunt doar cele mai noi buncăre proiectate de compania elvețiană Oppidum, care a mai lansat în trecut astfel de reședințe opulente. Spațiile uriașe subterane fortificate costă de la 42 milioane de dolari în sus. Luxoasele reședințe subterane sunt rezistente la explozie, având inclusiv o cameră de decontaminare încorporată, precum și propriile surse de energie și aer autonome.

Un seif este, de asemenea, o parte a buncărelor fortificate și permite proprietarilor să depoziteze capodopere de artă, aur, numerar și alte obiecte valoroase, dacă aceștia simt nevoia. Reședințele subterane nou-lansate pot fi personalizate, în funcție de prețul pe care este dispus să îl plătească bogătașii și de care sunt nevoile familiei lor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net