Cât costă încoronarea Regelui Charles al III-lea? Suma vine din buzunarul oamenilor de rând
Încoronarea Regelui Charles al III-lea (74 de ani) și a Reginei Consoarte Camilla (75 de ani) are loc sâmbătă, 6 mai. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri și s-a afla suma halucinantă cheltuită pentru ceremonie.
Încoronare Regele Charles al III-lea: Măsuri sporite de securitate
Peste 310 milioane de dolari costă acest eveniment istoric, potrivit presei din Marea Britanie. Aproximativ 170 milioane de dolari costă operațiunea de securitate masivă, în care sunt implicați mii de ofițeri de poliție și echipe de protecție. Suma este enormă, în ciuda faptului că Regele Charles al III-lea a declarat că își dorește un eveniment restrâns, în pas cu vremurile. Desigur, toată suma este suportată de contribuabili, adică de oamenii de rând din Marea Britanie, conform Mirror.
În 1953, peste 1,9 milioane de dolari i-a costat pe britanici încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, echivalentul a 56 milioane de dolari în banii de astăzi. Deci cum a ajuns să coste încoronarea lui Charles atât de mult? Ei bine, amenințările din ce în ce mai mari la securitatea monarhului britanic și o serie de proteste interne planificate au generat costuri enorme pentru evenimentul de sâmbătă – care are numele de cod „Operațiunea Golden Orb” – depășind estimările anterioare de 125 de milioane de dolari.
Surse din Ministerul de Interne al Marii Britanii au dezvăluit, zilele trecute, că a fost întocmit un program special de control al traficului aerian pentru demnitarii care vin la încoronare. Securitatea va fi întărită la punctele de aterizare, începând de joi.
2.000 de invitați sunt așteptați la Londra - reprezentanți ai monarhiilor lumii, președinți și alți oficiali importanți. Există temeri că protestatarii împotriva schimbărilor climatice ar putea viza sosirile cu avioanele private. O operațiune majoră pentru a opri activiștii care vor să saboteze evenimentul implică un număr mare de ofițeri înarmați pe străzi, lunetiști pe acoperișuri și drone de poliție care monitorizează mulțimile pentru activități suspecte. Forțele Speciale vor fi, de asemenea, în așteptare ca parte a Mecanismului de Apărare împotriva Terorismului din Regatul Unit, cu elicopterele Blue Thunder 2 pregătite în cazul unui atac.
Prințul Harry nu va purta uniforma militară
Prințul Harry (38 de ani) nu are voie să poarte uniforma militară sâmbătă, la încoronarea tatălui său, deși a luptat de două ori în Afganistan, potrivit tabloidului britanic Daily Mail. Fiul Regelui Charles al III-lea va veni singur la eveniment, fără soția lui, Meghan Markle (41 de ani), care rămâne în SUA alături de cei doi copii ai lor, Archie (3 ani) și Lilibet (1 an).
„Chiar dacă este veteran, nu i se va permite să poarte uniforma, pentru că a renunțat la îndatoririle regale”, a explicat istoricul militar Peter Johnston.