Ce se află sub statuile de pe Insula Paștelui. Istoria locului misterios

Ultima actualizare:

Deși este unul dintre cele mai vechi locuri în care au trăit oamenii, Insula Paștelui a rămas și unul dintre cele mai izolate. Locul este cunoscut în cultura populară, în special, pentru statuile fețelor umane gigant. Cele mai recente cercetări arată că acestea poartă identități, iar la baza fiecăreia există o piatră de bazalt cu inscripții.

Celebrele statui de pe insula Paștelui Foto: Shutterstock
Celebrele statui de pe insula Paștelui Foto: Shutterstock

1.000 de statui misterioase 

De-a lungul Insulei Paştelui, ce măsoară 163 de kilometri pătraţi, se găsesc aproximativ 1.000 de statui misterioase, cele mai mari dintre ele căntârind 74 de tone şi măsurând 10 metri în înălţime. Multe aspecte referitoare la aceşti megaliţi sunt încă un mister, iar cea mai mare enigmă este modul în care aceste statui au fost deplasate de-a lungul kilometrilor ce despart carierele de piatră de locul în care se găsesc acum.

Arheologii au lansat ipoteza că polinezienii care s-au stabilit pe Insula Paştelui acum aproximativ 800 de ani au culcat statuile şi le-au deplasat împingându-le pe un pat de buşteni. Această idee ar susţine teoria conform căreia Rapa Nui, aşa cum sunt denumiţi locuitorii acestei insule, au devenit atât de obsedaţi de construirea statuilor încât au tăiat toate pădurile. 

Ce ascund statuile 

Cele mai recente cercetări arată că statuile poartă identități, iar la baza fiecăreia există o piatră de bazalt cu inscripții. Aceste inscripții care arată ca niște desene erau o modalitate de a identifica familiile și castelele existente în cadrul acelei societăți.

Insula Paștelui este situată chiar în mijlocul Pacificului de Sud, aproximativ 4.000 de kilometri de coasta Americii de sud și la 4.185 de kilometri de Tahiti. Aceasta are o suprafață de 163 de kilometri pătrați și este formată din rocă vulcanică.

Această bucată de pământ a fost numită Insula Paștelui de către amiralul olandez Jakob Roggeveen, care a zărit-o în duminica de Paște, în 1722. Cu toate acestea, locuitorii insulei îi spuneau Rapa Nui (marea Rapa). Mai mult de atât, potrivit unor legende, atunci când primii oameni au ajuns aici, regele acestora a denumit insula ”Te-Pito-o-te-Henua” (”buricul Pământului).

Concluzia oamenilor de știință

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că statuile de pe Insula Paștelui fac parte din tradiția polineziană de adorare a strămoșilor, fiecare dintre ele reprezentând un șef de trib din trecut. Giganticele statui erau amplasate pe platforme foarte înalte, fiind astfel situate între zei și oameni, și erau îndreptate cu fața spre interiorul insulei, ca să poată în acest fel să cuprindă totul cu privirea lor protectoare.

Oricine ajunge în Insula Paștelui se poate considera norocos, dar mai ales privilegiat din toate punctele de vedere. În primul rând, pentru șansa de a se afla într-un loc al legendelor, al misterelor nici măcar acum elucidate și al poveștilor uimitoare cu "moai", cu regele Hotu Motua, cu exploratori și aventurieri atrași ca un magnet de cea mai izolată insulă, un loc al divergențelor pe seama existenței aici a Pacifidei sau Tarii Mu, așa cum se numea cu mii de ani în urmă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net