Cea mai calduroasă lună ianuarie din istorie, în Europa. Sărbătorile de iarnă în Alpi ar putea deveni istorie

Ultima actualizare:

Cele mai călduroase zile de ianuarie din istorie au fost înregistrate în mai multe țări europene, iar schimbarea climei începe să pună deja probleme pentru bătrânul continent.

În Spania au fost 24,9 grade Celsius (Foto: Profimedia)
În Spania au fost 24,9 grade Celsius (Foto: Profimedia)

Citește și: Schimbare dramatică a vremii. Temperaturi neașteptate, după o perioadă extrem de caldă

Au fost temperaturi de primăvară în cel puțin opt țări europene, inclusiv Polonia, Danemarca, Republica Cehă, Țările de Jos, Belarus, Lituania și Letonia, potrivit datelor colectate de Maximiliano Herrera, un climatolog care urmărește temperaturile extreme.

Temperaturi de plajă în Spania

Spania a înregistrat temperaturi de plajă, la începutul lui ianuarie, înregistrându-se 24,9 grade Celsius la Bilbao. „Putem considera acest eveniment ca fiind cel mai extrem din istoria Europei. Putem spune, fără îndoială, că este prima dată când un eveniment meteorologic excepțional din Europa este comparabil cu cele teribile din America de Nord.” , a afirmat climatologul Maximiliano Herrera. Alex Burkill, meteorolog senior la Met Office, a fost de acord că a fost un eveniment meteorologic extrem. „A fost o căldură extremă pe o zonă imensă”, a declarat el.

Iată și: Specialiștii avertizează: „Bucureștiul nu va mai putea fi locuit”

19 grade Celsius în Polonia

Polonia: În Korbielów, mercurul din termometre a urcat până la 19 grade Celsius, o temperatură specifică pentru luna mai, în nici un caz pentru ianuarie. În unele părți ale țării, inclusiv în capitala Varșovia, a fost extrem de cald. Restul acestei săptămâni este prognozat să rămână relativ călduros. Aceste cifre vin după un decembrie în care temperaturile au scăzut mai jos de -18°C, în estul Poloniei.

Vezi și: Terra se încălzește într-un ritm alarmant! Concluziile pesimiste ale reprezentanților ONU

Zăpada din Alpi poate deveni curând istorie

Elveția: Sărbătorile de iarnă în Alpi ar putea deveni un obicei de domeniul trecutului, din cauza schimbărilor climatice, avertizează un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Basel au declarat că versanții înzăpeziți dispar rapid. În studiul lor, oamenii de știință au descoperit că, în timp ce precipitațiile vor continua să cadă peste munții Alpi, pe măsură ce temperaturile cresc, acestea vor fi mai mult sub formă de ploaie în loc de zăpadă.

Vezi și: Cele mai cunoscute orașe care ar putea să dispară până în 2030. De ce sunt amenințate

Și în timp ce mașinile de zăpadă artificială ar putea ajuta pârtiile să rămână deschise, acestea vor necesita cantități uriașe de apă – cu un cost semnificativ pentru turiști.

Mulți oameni nu își dau seama că aveți nevoie și de anumite condiții meteorologice pentru zăpadă. Nu trebuie să fie prea cald sau prea umed, altfel nu va exista suficientă răcire prin evaporare pentru ca apa pulverizată să înghețe în aer și să coboare sub formă de zăpadă. Aici, legile fizicii stabilesc limite clare pentru fabricarea zăpezii”, a declarat dr. Erika Hiltbrunner, autoarea studiului, conform tabloidului britanic Daily Mail.

Te-ar putea interesa șiSchimbările incredibile prin care va trece lumea în următoarele trei decenii. Cum vom trăi în 2050

Descoperirile lor sugerează că, în condițiile actuale, tunurile de zăpadă vor fi suficiente pentru a menține stațiunea în funcțiune timp de 100 de zile consecutive până la sfârșitul secolului. Cu toate acestea, acest lucru va avea un cost uriaș. Astăzi, o parte din apa folosită pentru zăpadă în stațiune provine din Oberalpsee - un lac chiar sub pasul Oberalp. Aproximativ 300 de milioane de litri de apă sunt utilizați în prezent pentru tunurile de zăpadă în stațiuni, iar cantitatea va crește cu 80% până la 540 de milioane de litri până în 2100.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mici jpg
comuna jpg
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
image
actualitate.net
image
actualitate.net