China și-ar putea arunca în aer economia, afectând țările întregii lumi

China, așa cum o știam, nu mai există. Țara cu o economie în creștere rapidă a dispărut, din cauza unui guvern din ce în ce mai autoritar controlat de un singur om: președintele Xi Jinping, notează Adevărul.

Economia Chinei riscă să se prăbușească
Economia Chinei riscă să se prăbușească

Statul chinez slăbit ar putea folosi forța

Această nouă China este mai periculoasă decât cea veche, scrie businessinsider.com. Sectorul său imobiliar zdruncinat și îmbătrânirea populației amenință să tragă în jos întreaga economie globală. Disponibilitatea lui Xi de a ataca industriile și de a elimina investițiile străine reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare a lumii. Iar armata întărită a țării și dorința de reunificare cu Taiwan reprezintă o amenințare la adresa stabilității geopolitice.

A fost odată o perioadă în care promisiunea pieței Chinei ar fi fost suficientă pentru companiile și guvernele americane și europene să privească dincolo de orice, de la supravegherea guvernamentală și atingerea excesivă până la furtul de proprietate intelectuală - dar acel timp a trecut.

Citește și: Copilăria tragică a lui Jackie Chan: a crescut la internat, mama sa a fost dealer de droguri, iar tatăl interlop

În capitalele occidentale și în sălile de consiliu, se pare că oroarea transformării Beijingului s-a instalat în sfârșit, iar momeala viitorului economic al Chinei se estompează. Dar cu cât China devine mai slabă pe scena mondială, cu atât mai mult va fi tentată să rezolve conflictele folosind forța.

Din ce în ce mai mulți investitori actuali și potențiali nu știu prea multe despre ce se întâmplă în China. Dar ei știu că cererea internă s-a prăbușit, rata șomajului în rândul tinerilor este în jurul a 18%, iar exporturile sunt singurul lucru care menține economia în funcțiune. Politica lui Xi COVID Zero, care a menținut țara într-o stare de blocaj continuu timp de luni de zile, paralizează capacitatea multor companii de a funcționa. Investitorii sperau că Xi ar putea să stabilească un plan de eliminare treptată a politicii în timpul Congresului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Dincolo de semnele negative pe termen scurt, există semne mai durabile care indică dificultățile economice ale Chinei. Cea mai vizibilă este implozia lentă a pieței imobiliare a țării. Moody's estimează că 70% până la 80% din averea chineză este legată de proprietăți, iar sectorul imobiliar reprezintă aproximativ 30% din PIB . În vremuri de criză economică, guvernele centrale și locale s-au sprijinit întotdeauna pe proprietate pentru a stimula creșterea, indiferent de cerere. Ca rezultat, aproximativ 20% din casele Chinei – aproximativ 65 de milioane de unități – stau goale, iar dezvoltatorii imobiliari se îneacă în datorii. A opri construirea, însă, ar însemna un dezastru economic.

Vezi și: Băncile din China apărate cu tancuri de cetățenii furioși ce nu mai au acces la conturi

Majoritatea populației Chinei trăiește în orașe de nivelul trei și patru care depind de dezvoltarea proprietății pentru locuri de muncă în construcții”, a declarat Victor Shih, profesor UC San Diego, adăugând că, dacă majoritatea acestor orașe ar opri construcția mâine, „creșterea ar fi pe un teritoriu profund negativ.”

Citiți analiza completă a radiografiei economiei din China, în materialul complet, disponibil pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net