Ce măsuri au luat statele europene pentru a face față crizei energetice

Lumea întreagă traversează una dintre cele mai grave crize energetice din istorie ca urmare a blocării relaţiilor cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Preţurile la energie electrică au crescut substanţial, iar oficialii de la Bruxelles au solicitat statelor membre să facă economie. 

Criza energetică afectează statele europene
Criza energetică afectează statele europene

În timp ce unele ţări încă analizează scenarii, altele au scăzut TVA la energie, au plafonat preţurile şi îndeamnă consumatorii să reducă imediat consumul. Statele membre pot reduce voluntar consumul de energie, cu până la 15%, dar măsura poate deveni obligatorie dacă la nivelul UE se va institui stare de alertă. Iată ce măsuri au luat statele europene! 

Citește și: Criza energetică poate fi oprită de un român 

Cehia. Clădirea guvernului ceh va fi iluminată cu doar jumătate din becurile instalate, iar mare parte vor fi înlocuite cu surse LED, care consumă mai puţin curent. Așa, autoritățile vor face economie la energie. 

Pentru a face mai multă economie, autorităţile din Praga au decis să instaleze senzori de mişcare pentru a reduce iluminarea pe coridoare, iar proiectoarele din centrul oraşului Praga vor fi stinse.  Totodată, toate instituţiile din Cehia vor seta obligatoriu încălzirea din birouri la un maximum 19-20 de grade, faţă de 22 cât era până acum, iar pe coridoarele instituţiilor nu este voie să fie mai mult de 15 grade, a anunţat premierul ceh Petr Fiala.

Polonia - Fântâna celebră  din centrul  Varșoviei  a fost oprită
Polonia - Fântâna celebră din centrul Varșoviei a fost oprită

Polonia. Autorităţile au cerut dezinstalarea a 38.000 de becuri stradale. Acestea vor fi înlocuite cu leduri. De asemenea, în toate instituţiile, fără excepţie, consumul de energie electrică va fi limitat, în aşa fel încât acesta să fie redus cu cel puţin 10%.

Vezi și: Atenție români! S-a schimbat modul de calculare a facturilor 

Angajaţii sunt obligaţi ca la terminarea programului de muncă să îşi deconecteze computerele de la sursă. Celebra fântână din centrul Varşoviei a fost închisă, iar clădirea Ministerului de Finanţe nu va mai fi iluminată decât în weekend şi doar pentru două ore.

Ungaria. Vecinii au impus instituţiilor şi companiilor de stat să ia măsuri urgente pentru reducerea consumului de gaze cu 25% faţă de anul precedent. Doar spitalele fac excepţie.  

Franţa - Turnul Eiffel  va fi iluminat  până la  ora 23.45
Franţa - Turnul Eiffel va fi iluminat până la ora 23.45

Franţa. Giganţii energetici francezi îndeamnă oamenii să limiteze urgent consumul de energie electrică atât acasă, cât şi la serviciu. La baza îndemnului stau scăderile puternice ale livrărilor de gaze ruseşti. Un prim pas a fost făcut: iluminatul public în Paris se opreşte la orele 22.00, iar Turnul Eiffel nu va mai fi luminat până la 1 noaptea, ci de la 23.45 se sting luminile. 

 Slovacia. Universităţile iau în calcul ca toate cursurile să se desfăşoare online, aceasta făcând parte dintr-un amplu program de reducere a consumului de energie.  

Italia limitează încălzirea clădirilor publice la 19 grade Celsius în timpul iernii. Autorităţile anunţă că, în caz de nerespectare, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 3.000 de euro, scrie presa locală. 

România. Becurile stradale funcţionează şi ziua 

În timp ce statele europene caută şi impun soluţii tot mai severe pentru reducerea consumului de energie, săptămâna trecută, bucureştenii care au avut drum pe Bulevardul Basarabia au observat că iluminarea stradală încă era în funcţiune. Până acum, autorităţile din România nu au ieşit cu o listă clară de măsuri sau sfaturi pentru consumatori.

image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat săptămâna trecută: "Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. (...) Facem apel la populaţie - să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit la orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie." 

«Creierul se simte mai bine la temperaturi de 18-19 grade»

Potrivit mai multor studii, românii preferă căldură mai mare în case. În timp ce alți europeni sunt obișnuiți cu temperaturi de interior de 18-22 de grade, casele din România sunt setate la peste 25 chiar 30 de grade. Medicii spun că obiceiul românilor este nu numai costisitor, dar și nesănătos.

Medicul Vasi Rădulescu
Medicul Vasi Rădulescu

„Creierul se simte mai bine la temperaturi de 18-19 grade, iar procese fundamentale pentru sănătate, cum ar fi somnul, se derulează optim când e ceva mai frig în dormitor. Nu riscăm nimic la capitolul sănătate, din contră. Încă avem mituri cum ar fi virozele făcute la frig - e bine să ni le scoatem din cap”, a explicat medicul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net