Imagini virale în Genova. Un fenomen spectaculos s-a produs în timpul unui apus de soare. VIDEO
În Genova au avut loc imagini spectaculoase și virale, unde un apus de soare extraordinar a fost însoțit de apariția unei trombe marine.
Această formare atrasă la mal a fascinat sute de privitori, care au asistat la crearea vârtejului uriaș. Aceștia au reușit să surprindă momentul în filmări, având la dispoziție doar câteva minute, deoarece fenomenul s-a risipit rapid, fără a atinge solul.
Ce sunt trombele marine
Pe lângă tornade, există și alte fenomene meteorologice care prezintă caracteristici turbionare similare tornadelor, cum ar fi trombele marine, turbioanele de nisip și de zăpadă. În general, acestea sunt mai puțin periculoase decât tornadele, dar sunt interesante din punct de vedere științific și uneori neobișnuite ca fenomene.
Tromba marina reprezintă o coloană de aer care se formează deasupra apei, se învârte rapid și prezintă caracteristici specifice unei tornade. Aceste trombe se pot forma și deplasa deasupra unui râu, lac sau ocean, dar majoritatea se diferențiază de tornade prin structura și ciclul lor.
În general, trombele marine sunt mai puțin intense decât tornadele și, în principiu, își pierd structura trecând de la suprafața apei la cea terestră. Formarea acestor trombe nu necesită obligatoriu existența unui nor Cb matur, ci pot apărea frecvent dintr-un nor Cu congestus, însoțit sau nu de precipitații.
Un se produc trombele marine
Trombele marine sunt des întâlnite în Marea Mediterană și uneori în Oceanul Atlantic, dar sunt mai rare în Marea Neagră și Canalul Mânecii.
Durata unei trombe marine din Europa variază între 2 și 20 de minute și, în medie, este de 4 minute, dar anumite observații menționează și o durată de 45 de minute. Tromba marina reprezintă un fenomen temut de marinari, deoarece prezintă pericol pentru ambarcațiuni, putând cauza dificultăți respiratorii și chiar deteriorarea timpanelor.
Câteva cazuri de trombe marine în Europa
Pe data de 11 septembrie 1970, o trombă din Golful Veneției a răsturnat o navă cu 60 de pasageri, soldându-se cu 36 de victime. Observațiile asupra trombelor din Marea Mediterană arată că, deși sunt mai numeroase, au un caracter mai puțin dramatic.
Printre acestea se numără: tromba din 22 octombrie 1977, în sudul Almeriei (în Marea Alboran - Spania); tromba din mijlocul lunii octombrie 1986, la sud de coasta spaniolă, care a durat 45 de minute; tromba produsă între Insula Elba și Capul Corsica (din Franța) în data de 17 septembrie 1999; tromba dintre Sardinia și Insulele Baleare, din 26 noiembrie 1985.
Uneori, astfel de trombe mediteraneene pot fi multiple. De exemplu, în data de 20 aprilie 1990, au fost observate 9 trombe marine între Porquerolles și Cap Ferrat (Franța), iar în data de 18 aprilie 1974, au fost observate 11, potrivit informațiilor de pe Wikipedia.