O crimă celebră a fost rezolvată după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a băgat la închisoare pe criminali

Ultima actualizare:

O femeie a fost condamnată la cel puțin 17 ani de închisoare pentru uciderea unei adolescente în West Dunbartonshire, Scoția, cu aproape 30 de ani în urmă.

Caroline Glachan avea 14 ani când a fost ucisă, în august 1996 / FOTO: Police Scotland
Caroline Glachan avea 14 ani când a fost ucisă, în august 1996 / FOTO: Police Scotland

Donna Marie Brand a fost găsită vinovată pentru moartea lui Caroline Glachan, în vârstă de 14 ani, în august 1996. Robert O’Brien și Andrew Kelly sunt, de asemenea, acuzați în aceeași cauză.

După un proces de două săptămâni care a avut loc în luna ianuarie, cei trei au fost găsiți vinovați de crimă. Sentința pentru Brand a fost amânată din motive medicale, conform BBC.

La vârsta de 44 de ani, femeia a fost condamnată luni la închisoare pe viață la Înalta Curte din Glasgow, cu posibilitatea de eliberare condiționată după cel puțin 17 ani. O'Brien, în vârstă de 45 de ani, a primit o condamnare de cel puțin 22 de ani de închisoare, în timp ce Kelly, în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la cel puțin 18 ani.

Robert O’Brien, principalul autor al crimei

Robert O'Brien, Andrew Kelly și Donna Marie Brand / FOTO: Police Scotland
Robert O'Brien, Andrew Kelly și Donna Marie Brand / FOTO: Police Scotland

Judecătorul Lord Braid a stabilit că O'Brien, care avea 18 ani la momentul crimei și avea o relație cu Caroline, a fost „principalul autor”, însă Brand și Kelly nu sunt mai puțin vinovați. El a descris faptele drept „brutale, bolnave și sadice”.

Lord Braid i-a spus Donnei Marie Brand: „Chiar dacă nu există dovezi că ai fost implicată direct în atac, juriul a stabilit că ai plănuit să o ucizi pe Caroline. Ai fost instigată de domnul O'Brien și trebuie să suportați consecințele. Juriul a concluzionat că ai amenințat-o din gelozie că se întâlnea cu domnul O'Brien, cu care și tu aveai o relație.

Ai mers acolo știind că urma să fie atacată. Deși accept că nu ai avut un rol activ în atac, responsabilitatea este similară, pentru că ai lăsat-o pe Caroline să moară în apele râului când încă era în viață”.

Un atac cu adevărat sângeros

Un atac de neînchipuit s-a întâmplat când cadavrul lui Caroline a fost descoperit pe malul râului Leven, pe 25 august 1996. În timpul procesului, juriul a aflat despre legătura sentimentală a ei cu O'Brien. În acea seară fatală, au convenit să se întâlnească pe un pod peste râul Leven, la miezul nopții. 

Acolo, ea a fost victima unui atac pe care procurorii l-au descris ca fiind „grotesc și violent”. Caroline a fost lovită în cap de cel puțin 10 ori, suferind fracturi grave de craniu. Conform investigației, cel mai probabil, era în viață după atac, dar a fost lăsată să moară în apă. Trupul ei a fost descoperit de un trecător câteva ore mai târziu.

Deși s-a deschis o anchetă, la acea vreme nu s-a ajuns la nicio concluzie. Cazul a fost redeschis pentru investigații suplimentare în 2019, de o echipă specializată a Poliției Scoțiene.

Ofițerii au reinventariat martorii care locuiau pe aceeași stradă din Renton, unde O'Brien, Kelly și Brand pretindeau că se aflau în noaptea crimei. O vecină de la etaj a relatat că a văzut patru persoane, inclusiv pe Kelly și pe fosta lui iubită Sarah Jane O'Neill, care între timp a decedat, părăsind apartamentul înainte de miezul nopții. Kelly și O'Neill se ocupaseră de doi copii și li s-au alăturat apoi lui O'Brien și iubitei sale, Brand. La plecare, au luat cu ei pe Archie Wilson, de 4 ani, și pe fratele său mai mic, Jamie.

Informația care a schimbat cursul anchetei

Această informație a permis ofițerilor să stabilească o legătură cu relatarea lui Archie către mama sa în ziua următoare atacului asupra lui Caroline. El a povestit că a fost la râu și a văzut o luptă și o fată căzând în apă, dar la momentul respectiv nimeni nu a luat în serios povestea lui.

Tatăl lui Caroline, William, și mama ei, Margaret McKeich, au fost prezenți în instanță la pronunțarea sentinței și au exprimat satisfacția că, în cele din urmă, s-a făcut „dreptate”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net