Povestea tragică a unui oraș prosper redus la tăcere cu un secol în urmă. S-a transformat într-o curiozitate pentru turiștii de astăzi

De-a lungul lumii există unele locuri înghețate în timp, care oferă o adevărată fereastră către modul în care oamenii își duceau existența cu decenii, secole, sau chiar și milenii în urmă. Iar un astfel de loc misterios se găsește în apropiere de România, în Turcia și se numește Kayaköy.

Kayaköy este un loc despre care poate că nu mulți dintre noi au auzit, însă care ne poate oferi o experiență pe care nu ar trebui să o ratăm. Astăzi, este un oraș fantomă, însă, cândva, era o comunitate înfloritoare și diversă, în sud-vestul Turciei, în provincia Muğla.

Kayaköy, cunoscut și sub denumirea de Levissi, a fost abandonat cu aproximativ un secol în urmă. Cândva, acest oraș era unul plin de viață și optimism, iar undeva în jur de 10.000 de creștini ortodocși greci numeau Levissi casa lor. Mulți dintre ei erau meșteșugari și trăiau în pace alături de fermierii turci musulmani din zonă.

Orașul fantomă care atrage turiști din întreaga lume

Orașul-fantomă a devenit o atracție turistică
Orașul-fantomă a devenit o atracție turistică

Din păcate, istoria acestei comunități atât de vechi a ajuns la final în timpul tulburărilor din vremea transformării Turciei în republică independentă, potrivit adevarul.ro.

În 1922, după finalizarea războiului greco-turc, atât Turcia cât și Grecia au decis să facă schimb de populație și să expulzeze cetățenii care aveau legături cu celălalt stat. Astfel, un număr mare de greci de-a lungul Anatoliei a fost nevoit să meargă în Grecia, în timp ce numeroși turci ce trăiau în Grecia au luat calea opusă.

Kayaköy fost abandonat cu mai bine de un secol în urmă

Această perioadă a fost una dificilă pentru oamenii ai căror comunități trăiau deja de secole în anumite teritorii, iar poveștile lor sunt amintite și astăzi, de către descendenții lor. În Kayaköy au fost trimiși turci din Kavala, astăzi regiunea greacă Macedonia și Tracia, însă mulți dintre aceștia nu au rămas în oraș.

„Poporul grec plângea pentru că nu voia să plece, mi-au spus bunicii mei. Unii chiar și-au lăsat copiii în urmă pentru a fi îngrijiți de prieteni turci, deoarece credeau că se vor întoarce. Dar nu au făcut-o niciodată”, spune Aysun Ekiz, ai cărui bunici au fost printre cei forțați să se mute aici.

Astăzi, turiști din întreaga lume vin în Kayaköy pentru a putea vedea ce a mai rămas din ruinele unui oraș cândva înfloritor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nutu Camataru FOTO Captură video
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
colin farrell transformare jpg
planseul de la unirii jpg
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net