Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar a fost testat pe un pacient. În ce țară a avut loc vaccinarea

S-a început testarea primului vaccin ARNm (ARN mesager) din lume împotriva cancerului pulmonar. Vaccinul folosește tehnologia ARN mesager (mRNA). Este similar celor împotriva Covid-19 și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a unor markeri tumorali specifici NSCLC, pentru a pregăti organismul să lupte împotriva celulelor canceroase. Vaccinul a fost deja testat pe un pacient din Marea Britanie.

Vaccin împotriva cancerului Foto: Shuttertock
Vaccin împotriva cancerului Foto: Shuttertock

Un nou vaccin care ajută corpul să ucidă celulele canceroase

Vaccinul este conceput să omoare cea mai comună formă de cancer pulmonar și să prevină recidiva acestuia, iar experții vorbesc de potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de morţi în fiecare an.

Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, în care tumorile s-au răspândit, sunt foarte scăzute. Acum, experții testează un nou vaccin care ajută corpul să caute și să ucidă celulele canceroase și apoi să prevină reapariția acestora. 

Vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar

Cunoscut sub numele de BNT116 și dezvoltat de producătorul german de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), cea mai comună formă a bolii. Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni pentru vaccinul BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia.

Regatul Unit are șase centre de testare, situate în Anglia și Țara Galilor, iar primul pacient din Marea Britanie care a primit vaccinul a avut prima doză administrată marți. În total, aproximativ 130 de pacienți, de la stadii incipiente, înainte de intervenția chirurgicală sau radioterapie, până la boală în stadiu avansat sau cancer recurent, vor fi înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia. Aproximativ 20 dintre aceștia vor fi din Marea Britanie.

Vaccinul folosește tehnologia ARN mesager 

Vaccinul folosește tehnologia ARN mesager (mRNA), este similar vaccinurilor împotriva Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a unor markeri tumorali specifici NSCLC, pentru a pregăti organismul să lupte împotriva celulelor canceroase.

Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane împotriva cancerului, lăsând celulele sănătoase neafectate, spre deosebire de chimioterapie. „Acum intrăm într-o nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice bazate pe imunoterapie cu ARNm pentru investigarea tratamentului cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, medic oncolog la spitalul universitar din Londra (UCLH), care conduce acest studiu în Marea Britanie.

Janusz Racz a fost prima persoană din Marea Britanie care a primit vaccinul 

„Este ușor de administrat, poți selecta antigeni specifici din celula canceroasă și apoi îi poți ținti, lovi. Această tehnologie reprezintă următoarea mare fază în tratamentul cancerului”, a precizat el. Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani, din Londra, a fost prima persoană din Marea Britanie care a primit vaccinul. A fost diagnosticat cu cancer pulmonar în luna mai și, la scurt timp după, a început chimioterapia și radioterapia.

Cercetătorul, care este specializat în inteligență artificială, a declarat că profesia sa l-a inspirat să participe la acest studiu. „Sunt și eu om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – depinde de faptul că oamenii acceptă să fie implicați în astfel de investigații”, a spus el.

Bărbatul va primi vaccinul în fiecare săptămână, timp de șase săptămâni 

„Ar fi foarte benefic pentru mine, deoarece este o metodologie nouă, neaccesibilă altor pacienți, care mă poate ajuta să scap de cancer. De asemenea, pot face parte din echipa care poate demonstra conceptul acestei noi metodologii, iar cu cât va fi implementată mai rapid la nivel mondial, cu atât mai multe vieți vor fi salvate”, a adăugat el. Racz a primit, marţi, șase injecții consecutive, la intervale de cinci minute, pe parcursul a 30 de minute, la Clinica de cercetare UCLH, parte a Institutului Naționale de Sănătate (NIH).

El va primi vaccinul în fiecare săptămână, timp de șase săptămâni consecutive, iar apoi la fiecare trei săptămâni, timp de 54 de săptămâni. „Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va împiedica revenirea cancerului, deoarece, de multe ori, pentru pacienții cu cancer pulmonar, chiar și după operație și radioterapie, cancerul recidivează”, a explicat profesorul Lee.

Ce a explicat profesorul Siow Ming Lee 

„Fac cercetări în cancerul pulmonar de 40 de ani. Când am început în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcționează. Acum știm că aproximativ 20-30% dintre pacienții în stadiul 4 supraviețuiesc cu ajutorul imunoterapiei, iar acum vrem să îmbunătățim ratele de supraviețuire.

Sperăm că acest vaccin ARNm, pe lângă imunoterapie, ar putea oferi acel impuls suplimentar. Sperăm să trecem la faza 2, faza 3, și apoi sperăm să devină standard de tratament la nivel mondial și să salveze mulți pacienți cu cancer pulmonar”, a adăugat profesorul Siow Ming Lee.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net