Sabotaj la conductele de gaze din Marea Baltică? Liderii europeni: „Au fost detonări”

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au survenit la o zi după ce autoritățile norvegiene au cerut vigilență sporită, după observarea unor drone neidentificate în apropierea platformelor de petrol și gaze.

Mai multe explozii au avut loc la conductele Nord Stream (Foto: Profimedia)
Mai multe explozii au avut loc la conductele Nord Stream (Foto: Profimedia)

Un seismograf de pe insula daneză Bornholm, în apropiere de locul unde s-au produs scurgerile, a înregistrat de două ori activitate seismică luni, ziua în care gazoductele Nord Stream 1 și 2 au suferit scăderi dramatice de presiune, a declarat centrul german de cercetare geologică GFZ.

Citește și: Decizia luată de UE după referendumurile organizate de Rusia. Pe cine va pedepsi

Scurgerile nu au fost provocate de cutremur

Oamenii de știință de la GFZ au exclus posibilitatea ca scurgerile să fi fost provocate de cutremure. Björn Lund, directorul Rețelei Seismice Naționale Suedeze, care măsoară cutremurele și exploziile, a declarat că evenimentele ar fi putut fi cauzate de detonări subacvatice. Un avion militar danez a surprins imagini de la locul incidentelor, inclusiv una care arată o zonă de barbotare a gazului lată de un kilometru.

Vezi și: Vladimir Putin a generat un adevărat haos pe scena politică occidentală! Proteste masive în Moscova

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a spus că scurgerile au avut loc ca urmare a unui „sabotaj”.  „Orice întrerupere intenționată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a avertizat oficialul UE. Ea a cerut investigații pentru a obține claritate deplină asupra „evenimentelor și cauzelor”.

Iată și: Ipoteza SUA: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare NATO, inclusiv România!

„Trebuie să întrebi: cine ar profita?”

Premierul danez Mette Frederiksen a descris incidentele drept „acte deliberate”, iar omologul său suedez a declarat că „au fost detonări”. Șeful guvernului de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, a atras atenția că scurgerile au fost un act de sabotaj care „marchează probabil următorul pas de escaladare a situației din Ucraina”.

Te-ar putea interesa și: Arma care poate trimite economia Rusiei în Evul Mediu! Strategia care spulberă Federația Rusă!

Pe fondul acuzațiilor de sabotaj, suspiciunea s-a concentrat imediat către potențialii vinovați, cu degetele îndreptate spre Vladimir Putin. „Există unele indicii că este vorba de o deteriorare intenționată. Trebuie să întrebi: cine ar profita?”, a declarat o sursă europeană din domeniul securității energetice pentru Reuters.

Citește mai multe despre: Ororile războiului ies la iveală: 400 de cadavre, găsite într-o groapă comună din oraşul ucrainean Izium

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat știrea „foarte îngrijorătoare” și a spus că „nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, inclusiv sabotajul și a solicitat o anchetă. Fluxul de gaze nu a fost afectat, dar evenimentele aduc în prim-plan vulnerabilitatea infrastructurii energetice europene.

Află și: Scenarii la cald: către cine arată Rusia cu degetul dacă pierde războiul cu Ucraina?

Conducta Nord Stream 2 este umplută cu gaz, dar a fost suspendată de Olaf Scholz, cancelarul german, cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Nord Stream 1 a fost închisă de Moscovape termen nelimitat la începutul lunii septembrie, sub pretextul că are nevoie de reparații.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

FotoJet (1) jpg
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
Alina si Pepe Te cunosc de undeva FOTO Antena 1 jpg
Horoscop 26 octombrie (sursa FOTO pixabay)
7 printul william printul harry jpg jpeg
FotoJet (1) jpg
culori brazi 2022
concediul de odihnă
Spania   Japonia Captură Twitter png
horoscop foto shutterstock
image
image
image
image
concediul de odihnă
culori brazi 2022
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica  icoană Gabriel Toma Chituc jpg
1 JPG